

| Ingredience: | |
| žlutý půlený hrách (namočený alespoň 5 hodin) | 250 g | 
| celer | 1/2 ks | 
| menší nebo 1 větší cibule | 2 ks | 
| česnek | 8 stroužků | 
| mořská sůl | špetka | 
| sušená majoránka | špetka | 
| extra panenský olivový olej | trochu | 
| máslo | plátek | 
| listová petržel | na ozdobu | 
Pokud jste si mysleli, že si přečtete recept na klasickou hrachovku, tak to se mýlíte.
Tahle polévka je naprosto odlišná. Je jemná, lehká, zdravá a dietní. Jako večeře je naprosto ideální. Nejen že dokonale zahřeje, ale taky pořádně zasytí a to vše jen za pár kaček.
Jako první nakrájejte cibuli na kostičky, 4 stroužky česneku na plátky a oloupaný celer na větší kostky. V hrnci rozehřejte olej spolu s máslem. Na rozehřátý olej vsypte cibuli s česnekem a restujte, než cibule zesklovatí. Poté přidejte kousky celeru a hrách i s vodou, ve které byl namočený. Pokud jste hrách neměli namočený ve velkém množství vody, přidejte alespoň sklenici či dvě sklenice vody. Osolte a vařte tak dlouho, dokud hrách i celer nezměknou (cca půl hodiny). Poté vše rozmixujte. Pokud je polévka dost hustá, zřeďte ji ještě vodou. Do uvařené polévky přidejte zbylé čtyři stroužky česneku, které jste utřeli se solí a podle chuti přidejte promnutou majoránku. Důkladně polévku promíchejte. Podle chuti ještě dosolte. Podávat můžete jen tak samotné nebo s čerstvým pečivem.
Podrobné info: