Pažitka
Název:

Polévka ze žlutého hrachu

vegetariánský recept


Polévka ze žlutého hrachu


Ingredience:
Ingredience:
žlutý půlený hrách1 hrnek
cibule1 ks
střední mrkev2 ks
batáty nebo 2 malé1 ks
řapíkatý celer3 stonky
bobkový list2 ks
oregáno1 lžička
sůl1 lžička
ume ocet, sójová omáčka, kayenský pepř na dochucení
opražená nebo sušená naklíčená semínka na posypání
Postup přípravy:

Kouzlo této polévky spočívá v tom, že je velmi jednoduchá....

Tak se po delší odmlce hlásím s novoročním receptem. Protože mi Ježíšek nadělil novou knížku, rozhodla jsem se, že první recept bude právě z ní. No dobře, sama jsem si jí musela objednat, zaplatit a nechat poslat, takže jsem vlastně sama sobě Ježíškem...Překvápko to tedy nebylo, ale i tak jsem se na ní těšila.

Jedná se o knížku The New Enlightened Eating od Caroline M. DuPont. Caroline studuje a vyučuje celostní přístup ke zdraví již přes 20 let. Učí na kanadské škole přirozené výživy, a to především přípravu jídla - no řekněte, není to ideální job?

Knížku jsem zatím letmo prolistovala a zkusila jen jeden recept, takže bych nerada dělala předčasné závěry a hodnocení. Co mě ale zarazilo, bylo dle mého názoru, až přílišné používání krájených rajčat. Za prvé, většina lidí, kteří se zabývají celostní medicínou, rajčata kvůli kloubům nedoporučují a za druhé, rajčata z plechovky?! Are you kidding me?...Pomalu jsem měla obtíž najít recept, kde ta hliníková rajčata nejsou (teď možná přeháním). Je zřejmé, že rajčata Caroline velmi chutnají, ale uvítala bych více receptů bez nich...

Abych nebyla takový škarohlíd, inspirativně jsou některé recepty velmi zajímavé. Rozhodně se nelekejte množství používaných surovin. Také mě při prvním listování odradil sloupeček ingrediencí u každého receptu, který je vždy téměř přes celou stránku. Ale. Stránky jsou malé a suroviny jsou od druhé poloviny vesměs jen koření.

Kouzlo této polévky spočívá v tom, že je velmi jednoduchá. Žádné smažení cibulky, žádné složité kulinářské kreace. Večer dáte namočit hrách, ráno slijete, propláchnete, přidáte nakrájenou zeleninu, zalijete vodou a dáte vařit. Přidáte sůl, rozmixujete a hotovo. I proto, že se základ nezasmažuje je polévka velmi jemná, nasládlá, ale trochu nevýrazná. To ale nepovažuji za zápor, pro děti je ideální a dospěláci si přidají trochu ume octa nebo sójové omáčky. Já jsem si přidala i trochu toho Kayenského pepře, je přeci zima ne?

Postup:

Hrách nasypte do hrnce, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit.

Druhý den hrách propláchněte, přidejte do hrnce na kostičky nakrájené batáty, mrkev, celer, najemno nakrájenou cibuli, bobkový list, oregáno a zalijte vodou.

Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou na mírném ohni, dokud se nebude hrách rozpadat. Trvá to poměrně dlouho, asi 1 a 1/2 hodiny. Pokud jste v časovém presu, vemte si na pomoc tlakový hrnec.

Ke konci vaření přidejte sůl. Sůl nedávejte hned na začátku, protože by se hrách dobře neprovařil

Vyjměte bobkové listy. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.

Pokud je na vás polévka mdlá, přidejte ume ocet a sójovou omáčku, popřípadě kayenský pepř.

Podávejte posypané opraženými nebo sušenými naklíčenými semínky.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Petra Schlesingerová

    zavřít okno