Pažitka
Název:

Polévka ze žlutých pečených paprik s pomerančem

vegetariánský recept


Polévka ze žlutých pečených paprik s pomerančem


Ingredience:
Ingredience:
žlutá paprika3 ks
pomeranč1 ks
šalotka1 ks
zakysaná smetana1 ks
stroužek česneku2 ks
čerstvá bazalka1 hrstička
zeleninový vývar0,5 litru
olivový olej1 lžíce
sůl1 špetka
pepř1 špetka
Postup přípravy:

Pečené papriky prostě miluji. Poprvé jsem je ochutnala před lety v Řecku a tehdy mě ta sladká chuť nesmírně překvapila. Dnes se staly běžnou součástí naší kuchyně. Dají se použít jako příloha k masu, vytvoříte z nich skvělou omáčku, pesto, nebo jako v tomto případě polévku. 

Polévku můžete podávat také s kousky loupaného rajčete nebo opečenou šunkou.
Papriky dejte opéct pod gril, tak aby na slupce paprik začaly dělat puchýřky. Opečené papriky uzavřete do igelitového sáčku, tak aby se zapařily a slupka pak půjde dobře sloupnout. 
Na olivovém oleji lehce orestujte cibuli nakrájenou na kostičky, přidejte nakrájenou oloupanou papriku. Z pomeranče si jemným struhadlem ostrouhejte kůru a dejte si ji stranou do malé misky. 
Z pomeranče vymačkejte šťávu a tu nalijte na cibuli s paprikou. Přilijte zeleninový vývar a vařte do měkka. Uvařenou zeleninu rozmixujte dohladka a přidejte dvě lžíce kysané smetany. Dle chuti osolte a opepřete.
Bazalkové lístky společně s česnekem nasekejte na jemno. Smíchejte s pomerančovou kůrou a touto bazalkovou gremolatou ozdobte polévku.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno