Pažitka
Název:

Polský Chlodnik


Polský Chlodnik


Ingredience:
Ingredience:
větší červená řepa + mladé listy, případně řapíky1 ks
ředkvičky svazek
menší salátová okurka1 ks
čerstvý kopr svazek
zakysaná smetana2 kelímky
vývar200 ml
vejce natvrdo1 ks
pepř špetka
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Tak tuhle záležitost, musíte rozhodně vyzkoušet. Skvělé na osvěžující letní lehkou večeři nebo svačinku.  Červená řepa, salátová okurka, ředkvičky, kopr ... luxusní kombinace. Poláci ví, co je dobré.  A já už taky. Některé recepty uvádějí variantu pouze s řapíky listů řepy, některé kombinaci bulvy a řapíků , tak jsem zkusila taky, včetně celých mladých listů a je to opravdu lahoda.

Omytou neoloupanou řepu uvaříme, pak ji oloupeme a nahrubo nastrouháme. V kastrůlku ji zalijeme  vývarem, přidáme na malé kousky nakrájené řapíky a necháme ještě cca 5 minut provařit. Nakonec vhodíme posekané mladé listy.  Necháme úplně vychladnout, pak přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, ředkvičky, posekaný kopr a vmícháme smetany nebo smetanu s jogurtem. Dosolíme, opepříme a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny. Podle chuti můžeme ještě okyselit troškou citronové šťávy. Podáváme obložené vařeným vejcem. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno