Pažitka
Název:

Pomalu pečená husa a červené zelí s brusinkami


Pomalu pečená husa a červené zelí s brusinkami


Ingredience:
Ingredience:
husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg1 ks
sůl dle chuti
kmín celý nebo drcený dle chuti
Červené zelí:
kysané červené zelí1 kg
cibule1 ks
sterilované brusinky dle chuti
červené víno100 ml
hřebíček1 - 2 ks
cukr2 lžíce
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. Někdo před husou upřednostňuje kachnu, my většinou také, ale tentokrát se pekla husa. A pěkně dlouho.

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180°C . Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 lžíce brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno