Ingredience: | |
husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg | 1 ks |
sůl | dle chuti |
kmín celý nebo drcený | dle chuti |
Červené zelí: | |
kysané červené zelí | 1 kg |
cibule | 1 ks |
sterilované brusinky | dle chuti |
červené víno | 100 ml |
hřebíček | 1 - 2 ks |
cukr | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. Někdo před husou upřednostňuje kachnu, my většinou také, ale tentokrát se pekla husa. A pěkně dlouho.
Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180°C . Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.
Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 lžíce brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.
Podrobné info: