Pažitka
Název:

Pomalu pečená kližka s višňovou omáčkou a polentovými knedlíčky


Pomalu pečená kližka s višňovou omáčkou a polentovými knedlíčky


Ingredience:
Ingredience:
kližka vcelku650 g
velká cibule1 ks
česnek8 stroužků
čerstvý tymián10 g
rozmarýn2 snítky
růžová sůl dle chuti
řepkový olej3/4 l
cibule1/2 ks
olej1 lžíce
kokosový cukr nebo med2 - 3 lžíce
tmavá sojová omáčka1 lžíce
šťáva z višní150 ml
silný hovězí vývar250 ml
vypeckované višně hrst
instantní polenta250 g
mléko1 l
sůlcca 1 lžíce
olej dle potřeby
Postup přípravy:

První pokus o konfitování byl více než úspěšný, a proto jsem se rozhodla zkusit to znova. Tentokrát jsem zvolila krásný kus hovězí kližky. A tento způsob úpravy masa opět nezklamal. Maso jsem mohla krájet lžící.

Maso hodně osolíme a vložíme do těsného pekáčku. Zasypeme kolečky cibule a stroužky česneku, přidáme bylinky. Zabalíme do potravinářské fólie a marinujeme v lednici 24 hodin. 
Druhý den maso omyjeme, vrátíme do pekáčku, ze kterého jsme vyndali cibuli (bylinky i česnek ponechejte), a zalijeme olejem, aby bylo maso zcela ponořené. Pekáček přikryjeme alobalem a pečeme při 130 stupních 6 hodin.

Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme k ní cukr, sojovou omáčku, višně a krátce osmahneme. Podlijeme šťávou a vývarem a vaříme, než višně změknou. Omáčku rozmixujeme, vrátíme na plotnu a zredukujme do požadované hustoty.

Mléko se solí přivedeme k varu, vsypeme do něj polentu a za stálého míchání uvaříme hustou kaši (trvá to pár minut). Polentu navrstvíme do pekáče vystlaného pečícím papírem potřeným olejem a necháme krátce zchladnout. 
Lžičkou nebo rukama tvarujeme malé knedlíčky. Klademe je na plech s pečícím papírem, zastříkneme olejem a v troubě při 200 stupních opečeme dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno