Pažitka
Název:

Pomalu pečené hovězí na chilli švestkové omáčce a červeném víně s máslovým bramborovo-petrželovým pyré


Pomalu pečené hovězí na chilli švestkové omáčce a červeném víně s máslovým bramborovo-petrželovým pyré


Ingredience:
Hovězí a omáčka:
hovězí kýta500 g
střední petržel2 ks
střední mrkev2 ks
žampiony8 ks
menší cibule3 ks
česnek5 stroužků
sušené švestky100 g
švestková chilli omáčka5 - 6 lžic
červené víno750 ml
sůl dle chuti
Pyré:
brambory na pyré1 kg
petržel (kořen)200 g
máslo250 g
mléko300 ml
Postup přípravy:

Rozhodla jsem se pro více receptů, které se netýkají jen pečení. Vaření se věnuji vcelku aktivně a na blogu to nejde příliš vidět. Sem tam nějaká polévka, ale žádné větší akce. Asi je to i proto, že sladkosti jsou prostě fotogenická záležitost. Taky se dají odložit a fotit až je čas a světlo. Nojo, léto chybí i mým fotografiím. V tomto podzimně-zimním období má foťák deadline do 16h. A tak když se něco navaří k večeři - foťáku se to úspěšně vyhne. Tento recept jsem připravovala pro Vás a tak jsem focení zkrátka stihnout musela.

Hovězí:

1. Hovězí maso osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky.
2. Maso naložte ve švestkové chilli omáčce - nesolte. Marinujte alespoň 2 hodiny.
3. Zeleninu očistěte a omyjte (žampiony loupat nemusíte). Nakrájejte je na kostky.
4. Česnek nechte vcelku, pouze jej lehce rozmáčkněte.
5. Hovězí maso dejte spolu se zeleninou a sušenými švestkami do středně velkého pekáče.
6. Osolte, přidejte 2 lžíce švestkové omáčky a promíchejte.
7. Vše zalijte cca 450 ml červeného vína a zakryté dejte péct na 160°C alespoň na 4 hodiny.
8. Půl hodiny před koncem pečení slijte 2/3 výpeku s vínem a pečte odkryté na 190°C.
9. Po upečení si odložte maso a část pečené zeleniny stranou.
10. Zbytek zeleniny včetně veškerého výpeku rozmixujte - k dosažení pěkné tmavé barvy přidejte k omáčce zbytek červeného vína a nechte probublávat na středním plameni cca 15 minut.
11. Dále přidejte i odležené maso se zeleninou.
12. Nakonec dochuťte solí dle potřeby.

Pyré:

1. Brambory i petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Petržel omyjte a brambory několikrát důkladně propláchněte ve studené vodě (zbavíte se tak přebytečného škrobu).
3. Brambory vařte v osolené vodě - po 5 minutách přidejte i petržel (vaří se kratší dobu než brambory / popřípadě můžete uvařit zvlášť).
4. Vařte, dokud nebude zelenina zcela měkká.
5. Uvařenou zeleninu slijte a propasírujte přes pevné síto.
6. Přidejte povolené máslo a dochuťte solí.

TIP: Pokud budete pyré ohřívat, přidejte vždy mléko a vmíchejte pomocí stěrky.
TIP: Pyré můžete servírovat pomocí cukrářského sáčku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno