Pažitka
Název:

Pomazánka nebo dip z pečeného lilku s fazolemi


Pomazánka nebo dip z pečeného lilku s fazolemi


Ingredience:
Ingredience:
česnek3 stroužky
olivový olej dle potřeby
lilek3 ks
mletý koriandr2 lžičky
uvařené červené fazole (nebo kvalitní v plechovce)250 g
limetka - šťáva1/2 ks
mořská sůl dle chuti
čerstvě namletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Lilky moc v kuchyni nepoužívám. Jen občas na takové pomazánky, typu Baba Ghanoush, a v létě občas na gril.

Lilek je velmi bohatý na minerální látky a konzumuje se zásadně tepelně zpracovaný, za syrova totiž není dobrý. Dá se ale na 24 hodin marinovat syrový (s octem, solí, pepřem a česnekem) a pak má prý i antibiotické účinky, podporuje činnost jater a snižuje cholesterol.

Lilky podélně rozkrojíme, dáme na plech a postříkáme olejem. Kdo nesnese pálivost čerstvého česneku, nasypte plátky česneku na lilky a upečte společně doměkka. Asi 45 minut při 200°C. Necháme vychladnout a potom dužinu lilků vyškrábneme lžící ze slupky. Společně s ostatními surovinami rozmixujeme dohladka. Podle své chuti osolíme a opepříme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno