Pažitka
Název:

Pomazánka s chřestem


Pomazánka s chřestem


Ingredience:
Ingredience:
zelený chřest2 výhonky
čerstvá zázvorová šťáva1 lžička
nasekaná pažitka1 lžíce
nakrájená šalotka1 ks
vajíčko uvařené natvrdo1 ks
čerstvý sýr5 lžic
zakysaná smetana1 lžíce
olivový olej1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Věděli jste, že časté pojídání chřestu ve velkém může působit afrodiziakálně? Tak do této pomazánky jsem dala raději jen dva výhonky.
Chřest má druhové jméno lékařský, a to není samo sebou. Prospívá např. při onemocnění ledvin, močového měchýře, jater a žlučníku. Je nízko kalorický a obsahuje hodně vlákniny.
Chřestové výhonky se sklízí až ze 4letých rostlin. Je znám jemnější bílý, který je při růstu zakrývaný před světlem, a zelený s nahořklou chutí.

Chřestové výhonky povaříme 4 minuty. Poté jeden výhonek rozmixujeme s olivovým olejem a nakrájenou šalotkou. Přimícháme sýr, smetanu, pažitku, zázvorovou šťávu, nakrájený druhý chřestový výhonek a nakrájené vajíčko. Osolíme a opepříme a ozdobíme petrželkou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Monika Dvořáková

    zavřít okno