Ingredience: | |
zelený chřest | 2 výhonky |
čerstvá zázvorová šťáva | 1 lžička |
nasekaná pažitka | 1 lžíce |
nakrájená šalotka | 1 ks |
vajíčko uvařené natvrdo | 1 ks |
čerstvý sýr | 5 lžic |
zakysaná smetana | 1 lžíce |
olivový olej | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Věděli jste, že časté pojídání chřestu ve velkém může působit afrodiziakálně? Tak do této pomazánky jsem dala raději jen dva výhonky.
Chřest má druhové jméno lékařský, a to není samo sebou. Prospívá např. při onemocnění ledvin, močového měchýře, jater a žlučníku. Je nízko kalorický a obsahuje hodně vlákniny.
Chřestové výhonky se sklízí až ze 4letých rostlin. Je znám jemnější bílý, který je při růstu zakrývaný před světlem, a zelený s nahořklou chutí.
Chřestové výhonky povaříme 4 minuty. Poté jeden výhonek rozmixujeme s olivovým olejem a nakrájenou šalotkou. Přimícháme sýr, smetanu, pažitku, zázvorovou šťávu, nakrájený druhý chřestový výhonek a nakrájené vajíčko. Osolíme a opepříme a ozdobíme petrželkou.
Podrobné info: