Pažitka
Název:

Pomazánka z pečeného česneku


Pomazánka z pečeného česneku


Ingredience:
Ingredience:
česnek2 palice
žervé (lučina nebo domácí jogurtová pomazánka)120 - 150 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
sušený tymián dle chuti
Postup přípravy:

Klasickou česnekovou pomazánku, do které se dává čerstvě prolisovaný česnek, miluju. Když jsem viděla v časopise Fresh variantu z pečeného česneku, musela jsem ji zkusit. A je úplně jiná, než ta z čerstvého. Pečením se vytratí síla a štiplavost a česnek dostane nový rozměr. Já jsem oproti původnímu receptu použila žervé a ne kozí sýr a trochu smetany.

Jelikož je česnek před přípravou pomazánky potřeba upéct, je dobré h dávat do trouby, když pečeme něco slaného - maso, těstoviny, brambory, prostě cokoliv, čemu nebude vadit česnekové aroma. Česnek se peče hodinu, tak ať není trouba málo vytížená.

Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Česnek horizontálně přepůlíme a každou půlku položíme na alobal řezem nahoru. Osolíme, opepříme, zakápneme asi půl lžící oleje, zabalíme do balíčku (každou půlku česneku zvlášť) a vložíme do trouby na cca 60 minut.

Česnek necháme vychladnout, vybalíme z alobalu a jednotlivé stroužky vydloubneme ven a rozetřeme na prkýnku nožem na kašičku - případné tuhé části odstraníme.

Rozetřený česnek smícháme s žervé a lžičkou tymiánu a podáváme s opečenou bagetkou, toastem nebo vekou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno