Pažitka
Název:

Pomerančová granola s čokoládou


Pomerančová granola s čokoládou


Ingredience:
Ingredience:
ovesné vločky2 šálky
mandle1 šálek
pomeranč1 ks
ghí3 lžíce
rýžový sirup2 lžíce
hořká vysokoprocentní čokoláda (85%)50 g
Postup přípravy:

Spojení čokolády a pomeranče jsem dlouhou dobu nemohla přijít na chuť. Vždycky se mi vybavily takové ty želé bonbony v té strašně sladké umělohmotné polevě, která se tváří jako čokoláda.  I v době, kdy moje strava ani vzdáleně nepřipomínala zdravý životní styl, mi to vůbec nechutnalo. Jak už jste ale asi poznali, jsem milovník čokolády…abych byla konkrétní, tak té hořké, tu naprosto zbožňuju! A tak se mi jednou náhodou dostala do rukou hořká Lidnt čokoláda s pomerančem. S trošku skeptickým a podezíravým přístupem jsem ji ochutnala…a ona chutnala fakt dobře. Mňam!! Postupně jsem tak začala přicházet na to, že tahle kombinace není vůbec, ale vůbec špatná.

O jeden opravdu zdařilý experiment se s vámi chci podělit. Je jím extra křupavá granola s pořádnou dávkou čokolády. Díky čokoládě se v granole vytvoří velké křupavé kousky, které všichni tak milujeme a potají je chodíme vyjídat ze sklenice. A neříkejte, že to neděláte!! 

Pokud milujete ke snídani jogurt s müsli a ovocem, dejte šanci novým chutím a upečte si svoji vlastní granolu. Naivně jsem si myslela, že nám vystačí alespoň na týden, ale během dvou dnů byla sklenice prázdná. To se tak stává, když při každém projití kolem kuchyňské linky zaboříte do sklenice lžíci, s tím, že ta troška nebude v tom množství ani znát…no jo, jenže to byste tam nesměli projít dvacetkrát za den, že jo. 

Doufám, že vám vydrží déle…nebo si pro jistotu udělejte rovnou dvojitou dávku.

Začneme tím, že si důkladně omyjeme pomeranč a nastrouháme si z něj kůru. Zatím jí dáme stranou a použijeme jí za chvíli. Připravíme si vodní lázeň, ve které necháme společně rozpustit ghí, rýžový sirup a šťávu z celého pomeranče.

Zatímco se máslo rozpouští, smícháme v míse ovesné vločky s hrubě posekanými mandlemi a pomerančovou kůrou. Do vločkové směsi nakonec vlijeme tekutou složku (rozpuštěné máslo se sirupem a pomerančovou šťávou) a pořádně promícháme, aby se všechny vločky obalily a vytvořily lepkavou hmotu.

Takto připravený základ naší granoly rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem do přibližně centimetrové vrstvy a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme přibližně 20 minut, potom snížíme teplotu na 150 a dopékáme ještě zhruba 1 – 15 minut. Během pečení granolu několikrát lehce promíchejte, aby se rovnoměrně propekla a byla krásně křupavá.

Když je granola krásně zlatavá, vyndáme jí z trouby a lehce do ní vmícháme na kostičky nakrájenou hořkou čokoládu. Teď už víc nemícháme a necháme vše společně vychladnout a ztuhnout. Díky čokoládě se v granole vytvoří ty tolik oblíbené velké a křupavé čokoládové kousky, které všichni tolik milujeme a potají je vyjídáme jako první. Osvědčilo se mi granolu nechat chladnout v lednici a až potom jí přendat do vzduchotěsné nádoby.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno