Pažitka
Název:

Pomerančová marmeláda


Pomerančová marmeláda


Ingredience:
Ingredience:
pomerančová dužina (necelé 2 kg pomerančů, záleží na pomerančích)1 kg
cukr1 kg
citron - šťáva z něj1 ks
citrusový pektin (např. od značky Grešík)10 g
pomerančový likér Grand Marnier60 ml
ocet2 dcl
Postup přípravy:

Hořká chuť je má oblíbená. V této dokonalé marmeládě se snoubí hořkost, sladkost i kyselost a já si ji nejraději mažu na čerstvý chléb s máslem. Vynikající je ale i do různých dezertů nebo na vaše oblíbené palačinky.

1. Pomeranče umyjeme kartáčkem pomocí vody smíchané s prostředkem na mytí nádobí (např. Jarem). Poté je namočíme minimálně na hodinu do vlažné vody s octem. 

2. Kůru z asi poloviny pomerančů oloupeme škrabkou a nakrájíme na jemné proužky. Pomerančovou kůru povaříme v troše vody cca 10 minut.

3. Pomeranče oloupeme nožem až na dužinu a jednotlivé dílky vyfiletujeme. Nakonec je pokrájíme na malé kousky (na julienne) a přidáme kůru a šťávu z citronu. Z každého zbytku pomeranče pak ještě vymačkáme veškerou šťávu. 

4. Dužinu v hrnci krátce povaříme, přidáme pektin rozmíchaný v menším množství cukru. Tuto směs povaříme cca 5 minut. Poté po částech přisypáváme zbylý cukr a udržujeme ve varu. S cukrem vaříme cca 15 minut do zhoustnutí. Asi minutu před koncem přidáme Grand Marnier. Ještě teplé plníme do důkladně vymytých sklenic, uzavřeme je a na chvilku je obrátíme dnem vzhůru. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno