Pažitka
Název:

Pomerančovo-podmáslový koláč (Crustless)


Pomerančovo-podmáslový koláč (Crustless)


Ingredience:
Ingredience:
vejce3 ks
podmáslí1 a 1/4 hrnku
třtinový cukrcca 3/4 hrnku
hladká mouka4 lžíce
rozpuštěné máslo50 g
pomerančová šťáva1 a 1/2 dcl
rum1 panák
Postup přípravy:
Pamatujete se na křehký podmáslový koláč, co jsem kdysi vyráběla? Byl moc fajn. A mi v lednici po nevydařené kulinářské akci (má výdrž je bohužel omezená, tudíž nevydařená v tom smyslu, že jsem to odpískala) vysedávalo podmáslí. Na muffiny jsem v tomhle horku neměla pražádnou chuť, ani na klasický koláč, piškot či cokoli, do čeho by šlo dát. Ale lákal mě právě podmáslový krém. Už zase. Zároveň s přemnoženými pomeranči to byla jasná volba.
 
Jak se mohou přemnožit pomeranče? Tak, že na vás koukají odevšad. Z mísy s ovocem, z lednice, ze skříňky odšťavňovač na citrusy.
Přiznávám, že jsem líná. Ale někdy je to fajn, hlavně když je výsledek k sežrání a ušetří to spoustu času a ingrediencí. Nesnáším, zdůrazňuji nesnáším výrobu křehkého těsta. Takové to, kam cpete studené máslo. Vždycky se objeví nějaký problém. Buď se drolí, nebo je moc měkké, nebo ho nemůžu rozválet, ani kdybych se na hlavu stavěla, a pak skončím kompletně umaštěná, jak se tím snažím vyložit formu. Takhle prostě ne! Nemám zájem dělat koláč půl dne dopředu, aby ta sranda stihla ztuhnout, a teprve potom s ní můžu něco tvořit.
 
A tak vznikl koláč, který je jen ten dobrý krém. Člověk dostane hoďku k dobru a celá výroba trvá tak 15 minut i s vymačkáváním pomerančů. Pečení nepočítám.
 
Příprava a samotné pečení:
Troubu jsem si dala rozehřát na 220°C.
Vejce jsem vyšlehala s cukrem a moukou. Pak jsem přidala podmáslí, pomerančovou šťávu, máslo a rum, nalila do formy a šoupla do trouby na půl hodiny. Myslím. Prostě dokud to nebylo upečené.
Formu jsem ani nevymazávala či nevyložila pečícím papírem, z teflonového povrchu se koláč pustil s přehledem sám, když jsem jej překlopila na talíř.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Katka Cinková

    zavřít okno