Pažitka
Název:

Pomerančový dort


Pomerančový dort


Ingredience:
Glazované pomeranče:
pomeranč2 ks
cukr350 g
voda400 ml
Korpus:
hladká mouka150 g
kypřící prášek2 lžičky
mleté mandle150 g
vejce3 ks
cukr krupice150 g
vanilkový extrakt1 lžička
Krém:
mléko400 ml
cukr100 g
vanilkový puding1 sáček
šťáva a strouhaná kůra z pomeranče1 ks
máslo200 g
mletá skořice1 lžička
Postup přípravy:

Pomerančový dort, který chutná doopravdy po pomerančích. Inspiraci jsem našla v Apetitu. Jestli ho jednou upečete, věřte, že ne naposledy!

POSTUP NA GLAZOVANÉ POMERANČE:
Pomeranče nakrájejte na tenké plátky a dejte je vařit do vody smíchané s cukrem. Přiklopené vařte 20 min. Poté vyjměte nejkrásnější pomeranče (asi 10 koleček). 75 ml cukrové vody rozmixujte se zbylými pomeranči a nechte chladnout.

PŘÍPRAVA KORPUSU:
Předehřejte troubu na 165 stupňů a vyložte si kulatou formu pečícím papírem. Na dno formy poklaďte glazované pomeranče. Promíchejte mouku, prášek do pečiva a mandle, přimíchejte rozšlehaná vejce, vanilkový extrakt, cukr a rozmixované pomeranče. Těsto navrstvěte do formy a pečte cca 50 min (vyzkoušejte špejlí. Po upečení nechte chladnout. Až korpus vychladne, vyklopte ho “vzhůru nohama” tak, aby pomeranče byly na vrchu.

PŘÍPRAVA KRÉMU:
Z mléka, cukru a pudingu uvařte hustý krém. Po vychladnutí vmixujte změklé máslo, skořici, pomerančovou kůru a šťávu. Nechte vychladit.

SESTAVENÍ DORTU:
Pokud se vám povede, rozdělte dort podélně na 3 díly (mně se povedlo na 2). Každou vrstvu pokapejte zbylou cukrovou vodou, ve které se vařily pomeranče a potřete silnou vrstvou krému. Po sestavení dortu ještě pokapejte cukrovou vodou horní, pomerančovou část – bude se lesknout.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Chotová

    zavřít okno