Pažitka
Název:

Pórkovo bramborový krém s hlívou ústřičnou

vegetariánský recept


Pórkovo bramborový krém s hlívou ústřičnou


Ingredience:
Ingredience:
velký pórek1 ks
středně velké brambory2 ks
zeleninový vývarcca 900 ml
mletý kmín1/2 lžičky
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
máslo (nebo jiný tuk)1 - 2 plátky
hlíva ústřičná200 g
semínka (pražená slunečnicová) dle chuti
lístky salátu dle chuti
Postup přípravy:

Někdo by řekl, že je to úplně obyčejná pórková polévka, ale pokud ji doplníte o hlívu ústřičnou a semínka, rázem se z ní stane chuťově velice zajímavá varianta pórkové polévky. A abych nezatracovala ani její jednodušší variantu, na té si s chutí pochutnají zastánci klasických krémových polévek. Tak už je jen na vás, jakou variantu si zvolíte.

Nejprve si omyjeme a osušíme pórek. Nakrájíme jej na malá kolečka. Brambory si okrájíme a nakrájíme na menší kostičky. Hlívu si pak také nakrájíme na tenké plátky.

V hrnci si na másle opečeme pórek nakrájený na kolečka a opékáme do mírného zhnědnutí (chuť pórku je pak výraznější). Na závěr pak posypeme kmínem a promícháme. Poté pórek zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí pórku a brambor (cca 10 - 15 minut).

Mezitím si na másle opečeme hlívu nakrájenou na proužky. Až bude křupavá a mírně zchladlá, tak osolíme. 

Polévku pak pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladkého krému, a pokud je třeba, tak dochutíme solí a pepřem.

Na pánvi si nasucho opražíme slunečnicová semínka.

Polévku pak servírujeme s opečenou hlívou, posypanou semínky, a pokud chceme, i s pár lístky námi oblíbeného salátu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno