Pažitka
Název:

Pórkovo-celerová polévka


Pórkovo-celerová polévka


Ingredience:
Ingredience:
pórek1 ks
celer1/3 ks
střední cibule1 ks
brambora1 ks
kari koření1 lžička
zeleninový bujon bez glutamátů1/2 kostky
sójová omáčka1 lžička
sůl špetka
pepř špetka
kmín1 lžička
máslo1 lžička
zakysaná smetana na ozdobu
Postup přípravy:

Když rozmixujeme pórek...

...máme z něj polévku nebo krém, chcete-li. No a když smícháme tu správnou zeleninu a koření, budeme třeba i mile překvapeni. Já byla. Zkusíte to taky?

Postup: zeleninu si omyjeme a očistíme. Na kousku másla necháme zpěnit jemně pokrájenou cibuli a přidáme nahrubo nastrouhaný celer, bramboru a pórek pokrájený na kolečka. Chvíli opékáme, poté přidáme bujón a zalijeme vroucí vodou tak, aby nad zeleninou bylo ještě asi 5 cm vody.
Jemně osolíme, opepříme, přidáme kari, kmín a necháme vařit zhruba 15 minut. Poté 1/3 polévky odlijeme a zbytek spolu se lžičkou sójové omáčky v hrnci ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. 1/3 přilijeme zpátky ke vzniklému krému, promícháme a můžeme podávat. Ozdobíme lžičkou zakysané smetany a nasekaným pórkem.
Tak co, uvaříte si ji? Nebo ji také děláte jen trochu jinak? Podělíte se s receptem do sbírky?

Pozn.: na cedulce (obr.) není napsaná brambora...je jen na vás, jestli ji použijete - já osobně jsem ji tam dala, trochu celou polévku zahustí a dá nějaký ten sacharidík.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Martina Žabenská

    zavřít okno