Pažitka
Název:

Pórkový quiche


Pórkový quiche


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka280 g
máslo230 g
vejce1 ks
bílý ocet2 lžičky
ledová voda2 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
tymián špetka
Náplň:
cibule1 ks
pórek1 ks
česnek3 stroužky
žampion5 ks
kuřecí šunka100 g
parmazán dle potřeby
zakysaná smetana250 ml
vejce2 ks
pepř špetka
sůl špetka
kmín špetka
Postup přípravy:

Tento franouzský slaný koláč (čti “kyš”) se hodí k snídani, svačině, obědu i večeři. Je výborný teplý i studený a dá se dělat na milion způsobů. Já ho tentokrát dělala s pórkem a houbami.

TĚSTO:
Z hladké mouky a studeného másla vytvořte sypkou směs. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fresh fólie a uložte do ledničky.

NÁPLŇ:
Cibuli nakrájejte na půlkolečka a nechte sklovatět na kapce olivového oleje spolu se šunkou nakrájenou na plátky a pokrájenými žampiony. Po chvilce přidejte pórek nasekaný na menší kusy a prolisujte česnek. Ochuťte pepřem, solí a mletým kmínem. Když je směs hotová, promíchejte se zakysanou smetanou a nechte chladnout. Po vychladnutí spojte s vyšlehanými vejci.

DOKONČUJEME:
Těsto vyválejte na pomoučněném válu cca na 3 mm a vyložte jím formu na koláč. Lehce propíchejte “dno” těsta vidličkou a posypte parmazánem. Naneste pórkovou náplň a postrouhejte sýrem. Dejte do předehřáté trouby (na 220 stupňů) a pečte přibližně 30 minut (na konci pečení bude mít quiche zlatavou barvu a bude úžasně vonět).

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Chotová

    zavřít okno