Pažitka
Název:

Pošírovaná treska s citrónovou omáčkou, meduňkový kuskus


Pošírovaná treska s citrónovou omáčkou, meduňkový kuskus


Ingredience:
Ingredience:
treska tmavá4 porce
Kuskus:
kuskus200 g
vývar250 ml
sekaná meduňka2 velké hrsti
olej z vlašských ořechů2 lžičky
růžová sůl1 lžička
citronová šťáva pár kapek
Vývar:
celer80 g
mrkev1 ks
petržel1 ks
cibule1/2 ks
česnek2 stroužky
pórekcca 5 cm
petrželka kudrnka hrst
bobkový list3 ks
nové koření8 kuliček
celý pepř10 kuliček
čerstvý tymián5 snítek
růžová sůl3 lžičky
vodacca 1,5 l
Omáčka:
cibule1/2 ks
vývar250 ml
máslo30 g
žloutek2 ks
citronová šťáva1 - 2 lžíce
růžová sůl špetka
Postup přípravy:

Konečně jsem vyzkoušela nový způsob přípravy ryb. A musím říct, že to byla příjemná změna. 
O kolik však bylo pošírování snazší, o to více jsem si dnešní vaření zkomplikovala přípravou omáčky. Proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě, že ano. 
Nakonec z toho ale stejně vylezlo moc dobré páteční jídlo.

Nejprve si připravíme z výše uvedených surovin vývar, protože ho budeme používat na omáčku, pošírování i přílohu. Zeleninu očistíme a spolu s kořením zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme zhruba 30 minut, přecedíme.
Pustíme se do omáčky. Jak už jsem napsala v úvodu, myšlenka byla dobrá, ale abych se dohrabala kloudného výsledku, stálo mě to trochu více úsilí. Kdybych udělala klasickou holandskou omáčku, asi bych si ušetřila práci i nervy.
Nuže, na třetině másla zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme, vmícháme zbylé máslo a necháme zchladnout. Na plotnu si postavíme hrnec s trochou vody a na něj posadíme misku, do které vyklepneme žloutky. Přilijeme základ omáčky a zapneme sporák. Mícháme, dokud nezačne omáčka houstnout. Chce to trochu trpělivosti, mně to trvalo asi 20 minut. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Omáčka při chladnutí houstne!
Teď se vrhneme na přílohu. Do mísy nasypeme kuskus, promícháme ho se solí a olejem, přisypeme meduňku a zalijeme horkým vývarem. Pod pokličkou necháme bobtnat 
5-10 minut. Vidličkou načechráme a dochutíme citrónovou šťávou.
Zbylý vývar zahřejeme na 80 stupňů (pokud nemáte teploměr, nevadí, je to přibližně ve chvíli, kdy se u dna dělají bublinky), vložíme porce tresky, stáhneme teplotu na minimum, přikryjeme a pošírujeme 15 minut.
Hotovou rybu servírujeme s omáčkou a kuskusem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno