Pažitka
Název:

Posvícenské pouťové rychlo-kynuté koláčky


Posvícenské pouťové rychlo-kynuté koláčky


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mouka450 g
polohrubá mouka450 g
cukr krupice150 g
mléko150 ml
Hera225 g
máslo225 g
droždí1 ks
vejce5 ks
citronová kůra1 lžíce
sůl1 špetka
Maková náplň:
mletý mák200 g
mléko100 g
cukr moučka150 g
povidla1 lžíce
Rum1 panák
Tvarohová náplň:
tvaroh měkký250 g
vanilkový cukr1 sáček
cukr krupice1 lžíce
pudingový prášek1 ks
žloutek1 ks
Jablečná náplň:
nastrouhaná jablka750 g
skořicový cukr1 sáček
cukr krupice1 lžíce
pudingový sáček1 ks
Povidlová náplň:
povidla440 g
rum dle chuti a konzistence
Drobenka:
hrubá mouka200 g
cukr krupice200 g
máslo100 g
Postup přípravy:

U nás je tento víkend pouť. A tak nesmí chybět Posvícenské (pouťové) koláčky. A tyto jsou bez kynutí! Sice je potřeba kvásek, ale jedná se o tzv. rychlokynuté koláčky, tedy s těstem se pracuje hned, bez žádného čekání. Jsou krásně vláčné, no prostě jako od babičky.

Nejprve si připravíme kvásek. Kvásek, dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.
Všechny ingredience na těsto zamícháme včetně kvásku, tedy „béžové peřiny“. Mléko z kvásku, přidáme jen maličko a vypracujeme těsto.
Ihned těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pokládáme na vymaštěný plech. Skleničkou uděláme malý důlek.
Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou.
Pečeme při 180°C do zlatova a po upečení pokapeme horké koláčky rozpuštěným máslem s rumem (zajistí se tím jejich vláčnost).
Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno