

| Těsto: | |
| mléko | 150 ml | 
| droždí | 1 ks | 
| hladká mouka | 450 g | 
| polohrubá mouka | 450 g | 
| cukr krupice | 150 g | 
| Hera | 225 g | 
| máslo | 225 g | 
| vejce | 5 ks | 
| citronová kůra | dle chuti | 
| sůl | špetka | 
| Maková náplň: | |
| mletý mák | 200 g | 
| mléko | 100 ml | 
| cukr moučka | 150 g | 
| povidla | 1 lžíce | 
| rum | dle chuti | 
| mléko | dle potřeby | 
| Tvarohová náplň: | |
| tvaroh | 250 g | 
| vanilkový cukr | dle chuti | 
| cukr krupice | dle chuti | 
| pudingový prášek | dle potřeby | 
| žloutek | 1 ks | 
| Jablečná: | |
| nastrouhaná jablka | 750 g | 
| skořicový cukr | dle chuti | 
| cukr krupice | dle chuti | 
| pudingový prášek | dle potřeby | 
| Povidlová: | |
| povidla | 440 g | 
| rum | dle chuti | 
| Drobenka: | |
| hrubá mouka | 200 g | 
| cukr krupice | 200 g | 
| máslo | 100 g | 
Máme tu konečně prázdniny a čekají nás poutě, tedy posvícení. Proto mám pro vás tip na Posvícenské koláčky bez kynutí! Sice je potřeba kvásek, ale jedná se o tzv. rychlokynuté koláčky, tedy s těstem se pracuje hned, bez žádného čekání. Jsou krásně vláčné, no prostě jako od babičky.
Nejprve si připravíme kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.
Všechny ingredience na těsto zamícháme včetně kvásku, tedy "béžové peřiny" (mléko z kvásku, přidáme jen maličko), vypracujeme těsto, ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pokládáme na vymaštěný plech a skleničkou uděláme důlek (stačí malý).
Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou.
Pečeme při 180°C do zlatova a po upečení pokapeme horké koláčky rozpuštěným máslem s rumem (zajistí se tím jejich vláčnost).
Z této dávky připravíme 128 ks koláčků (8 plechů po 16 ks koláčcích - 6 cm průměr).
Podrobné info: