Pažitka
Název:

Posvícenské rychlokynuté koláčky


Posvícenské rychlokynuté koláčky


Ingredience:
Těsto:
mléko150 ml
droždí1 ks
hladká mouka450 g
polohrubá mouka450 g
cukr krupice150 g
Hera225 g
máslo225 g
vejce5 ks
citronová kůra dle chuti
sůl špetka
Maková náplň:
mletý mák200 g
mléko100 ml
cukr moučka150 g
povidla1 lžíce
rum dle chuti
mléko dle potřeby
Tvarohová náplň:
tvaroh250 g
vanilkový cukr dle chuti
cukr krupice dle chuti
pudingový prášek dle potřeby
žloutek1 ks
Jablečná:
nastrouhaná jablka750 g
skořicový cukr dle chuti
cukr krupice dle chuti
pudingový prášek dle potřeby
Povidlová:
povidla440 g
rum dle chuti
Drobenka:
hrubá mouka200 g
cukr krupice200 g
máslo100 g
Postup přípravy:

Máme tu konečně prázdniny a čekají nás poutě, tedy posvícení. Proto mám pro vás tip na Posvícenské koláčky bez kynutí! Sice je potřeba kvásek, ale jedná se o tzv. rychlokynuté koláčky, tedy s těstem se pracuje hned, bez žádného čekání. Jsou krásně vláčné, no prostě jako od babičky.

Nejprve si připravíme kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět. 

Všechny ingredience na těsto zamícháme včetně kvásku, tedy "béžové peřiny" (mléko z kvásku, přidáme jen maličko), vypracujeme těsto, ihned vyválíme a vykrajujeme kolečka, která pokládáme na vymaštěný plech a skleničkou uděláme důlek (stačí malý). 

Okraje koleček potřeme žloutkem, důlek naplníme náplní, ozdobíme a posypeme drobenkou. 

Pečeme při 180°C do zlatova a po upečení pokapeme horké koláčky rozpuštěným máslem s rumem (zajistí se tím jejich vláčnost).

Z této dávky připravíme 128 ks koláčků (8 plechů po 16 ks koláčcích - 6 cm průměr).

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno