

| Ingredience: | |
| vánočka nakrájená na centimetrové plátky | cca 16 plátků | 
| větší jablka nakrájená na plátky | 3 ks | 
| skořice | cca 1 rovná lžíce | 
| vanilkový cukr | 1 balíček | 
| máslo (z toho jedna na vymazání zapékací mísy) | cca 5 lžic | 
| mléko smíchané se 3 rozšlehanými vejci | cca 600 ml | 
| spařené rozinky | dle chuti | 
| strouhané ořechy | dle chuti | 
| moučkový cukr | na posypání | 
Babiček má naše rodina více, než je celostátní průměr, a tomu odpovídá i počet jimi upečených a darovaných vánoček. Protože letošní Vánoce byly co do vánoček obzvlášť hojné, nezbylo než ty, které jsme nestihli sníst, nějak využít. A tak vznikla vánočková zemlebába.
Vánočku smočíme v mléčné směsi a dno zapékací mísy, kterou jsme předem vymazali máslem, poklademe jednou vrstvou plátků. Poklademe vrstvou jablek, která osladíme a posypeme skořicí. Na jablka opět navrstvíme vánočkové plátky, které pak zalijeme zbytkem mléčné směsi. Na vrch položíme kousky másla. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 160°C cca 30 minut. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Vánočku můžeme nahradit libovolným jiným pečivem - houskou, bagetou, vekou, mazancem, toastovým chlebem apod.
Podrobné info: