Pažitka
Název:

Povidlové rohlíčky


Povidlové rohlíčky


Ingredience:
Šlehačkové těsto:
hladká mouka400 g
smetana ke šlehání1 kelímek
100% rostlinný tuk Omega1 ks
žloutek1 ks
Povidlovo-maková náplň:
mletý mák400 g
mléko400 ml
švestková povidla Hamé440 g
cukr krupice3 lžíce
perníkové koření1 lžička
strouhaný perník2 lžíce
rum (nemusí být)3 lžíce
Postup přípravy:

Recept na šlehačkové těsto na rohlíčky patří mezi naše rodinné recepty již po dlouhou řádku let. Můžete si do nich zvolit náplň podle svého gusta, nejvíce chutná sváteční ořechová, ale makovo-povidlová nás moc mile překvapila.

1. Do prosáté mouky nastrouháme tuk, přidáme šlehačku a žloutek. Zpracujeme těsto a uložíme ho do lednice. 

2. Mletý mák povaříme s mlékem (cca 10 minut). Poté přidáme povidla, cukr, perníkové koření, perník, a případně rum. Hotovou směs necháme zchladnout.

3. Těsto rozdělíme na 8 dílů a postupně vyvalujeme kolečka o velikosti cca 25 cm, která si rozdělíme na 8 stejných částí. Širší stranu výseče poklademe náplní a zamotáme rohlíček, který trochu zahneme. Rohlíčky poklademe na plech s pečícím papírem. 

4. Pečeme na 175 stupňů 20 - 30 minut, než začnou rohlíčky zlátnout.

5. Ještě vlažné je obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno