Pažitka
Název:

Povidlové šátečky


Povidlové šátečky


Ingredience:
Ingredience:
změklé máslo250 g
měkký tvaroh250 g
hladká/polohrubá mouka250 g
sůl špetka
povidla dle potřeby
vejce na potření1 ks
cukr moučka na obalení
Postup přípravy:

Doma jsme občas dělávali jablečné šátečky. Listové těsto se natenko vyválelo, nakrájelo na čtverečky, do každého přišel kousek jablka, rožky se přehnuly pře sebe, šátečky naskládaly na plech, upekly, ještě horké obaloval ve skořicovém cukru a už během toho nám mizely pod rukama. Pamatuju se, že to byla hrozná piplačka, ale přitom taaak dobré. A tyhle povidlové šátečky jsou, ehm, taky piplačka, ovšem garantuju vám, že pod rukama vám budou mizet ještě rychleji. Jsou totiž neskutečně dobré. A k tomu z domácího těsta, které budete mít hotové za chviličku.

Z tvarohového těsta nemusí být jen povidlové šátečky, ale taky třeba jablečný závin nebo slané tyčky.

Do mísy dáme máslo, tvaroh a mouku a ručně nebo v mixéru vypracujeme hladké, jen mírně lepivé těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo příliš nerozteklo a těsto nezřídlo. Já jsem měla vaničkový tvaroh se smetanou, který je hodně jemný, takže těsto bylo dost lepivé, přidala jsem proto ještě asi 5 lžic mouky. Těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme zhruba na hodinu odpočinout do lednice.

Tip: Těsto si můžeme nachystat i den předem, nezapomeneme ho ale vytáhnout z ledničky o něco dříve, aby trochu povolilo.

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na placku zhruba 3 mm vysokou (já jsem si těsto nejdříve rozdělila na dva díly, lépe se mi pak s ním pracovalo). Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka, doprostřed každého dáme lžičku povidel, kolečko přeložíme napůl, okraje přitiskneme k sobě, a hotové šátečky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova, asi 20 minut. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno