Pažitka
Název:

Pracny (medvědí tlapky)


Pracny (medvědí tlapky)


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka (+ přidat dle potřeby přímo při hnětení)140 g
moučkový cukr70 g
ořechy a mandle50 g
kakao1 lžíce
máslo100 g
celé vejce1 ks
prášek do pečiva1/4 sáčku
citronová kůra1 lžička
mletá skořice1/2 lžičky
hřebíček1/2 lžičky
Postup přípravy:

Recept je z babiččiny kuchařky. Já si k němu přidala o něco více mouky, protože těsto bylo moc řídké. Tak, že nešlo ani prohníst. I tak jsou ale pracny báječné a oproti loňskému fiasku s "ověřeným" receptem naprosto nesrovnatelné. :-) Kuchařka mě tedy co se medvědích tlapek nezklamala. Receptů na cukroví bohužel obsahuje jen velmi málo, což mě vážně mrzí, protože se mi podle ní peče moc dobře.

Mouku, cukr a kakao prosejeme do mísy. Přidáme zbylé sypké suroviny včetně jemně namletých ořechů a mandlí a promícháme. Poté přidáme na plátky nakrájené máslo a vejce a rukama vypracujeme hladké těsto. To necháme přes noc odpočívat v lednici. Druhý den z něj uždibujeme stejně velké kousky a plníme jimi formičky tak, aby v těstě zůstala malá prohlubeň (tedy ne zcela do rovna, těsto během pečení ještě nabude). Pracny pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů přibližně 15 minut, ale pečení je třeba si ozkoušet podle vlastní trouby. Ještě horké cukroví vyklápíme z formiček. V moučkovém cukru ho obalujeme buď vychladlé, nebo ho jen navrchu slabě pocukrujeme.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno