Název:Pravé sněhové pusinky podle Meringue Girls
bezlepkový recept
Ingredience:
Ingredience: |
cukr | 300 g |
čerstvé vaječné bílky | 150 g |
Postup přípravy:Tuto kuchařku ovšem jen můžete získat dovozem z Anglie, takže jestli máte někoho kdo pofrčí do Anglie, tak ji může dovézt, jako třeba v mém případě. Cena nebude už tak velká jako při jejím vydání, teď ji seženete v rozpětí 5 až 10 liber. Pokud tuto možnost nemáte, tak můžete využít eshop Bookshop.cz, který se specializuje na dovoz knih z Anglie. Tolik k předmluvě receptu, pojďme se na to vrhnout.
Meringue Girls tvoří Alex Hoffler a Stacy O´Gorman, které svými výtvory poškádlí nejednu chuťovou buňku. Vydali také svou kuchařku „Meringue Girls Cookbook“ plnou receptů na sněhové výtvory.
Tuto kuchařku ovšem jen můžete získat dovozem z Anglie, takže jestli máte někoho kdo pofrčí do Anglie, tak ji může dovézt, jako třeba v mém případě. Cena nebude už tak velká jako při jejím vydání, teď ji seženete v rozpětí 5 až 10 liber. Pokud tuto možnost nemáte, tak můžete využít eshop Bookshop.cz, který se specializuje na dovoz knih z Anglie. Tolik k předmluvě receptu, pojďme se na to vrhnout.
1. Jako první si rozehřejte troubu na 200°C . Doporučuji použít teploměr do trouby, protože každá trouba je jiná a tak některá může na zvolenou teplotu topit více, některá méně. A tak se bez teploměru v troubě neobejdu. Jakmile budete mít troubu rozehřátou na uvedené stupně, rovnoměrně vysypte cukr na plech vyložený pečícím papírem a vložte do rouby na 5 až 7 minut.
2. Během chvíle si připravme do šlehací mísy čerstvé bílky. Pokud máte kvalitní šlehací robot, tak ho můžete použít. Já mám obyčejný Sencor a ušlehání sněhu mu moc nejde. Takže já použil ruční šlehač.
3. Nejprve šlehejte bílky na pomalé otáčky, až se začnou tvořit bublinky, tak přeřaďte na nejvyšší rychlost a vyšlehejte pevný sníh. Základ pevného sněhu je základem pevných špiček na pusince. Mezitím po těch pěti minutách co je plech v troubě to chce už hlídat a když vám začnou okraje karamelizovat je načase ho z trouby vyjmout. Pamatujte, že musíte ušlehat skutečně pevně držící tvar sníh. Pokud to tak neuděláte, mohou se vám následně v troubě pusinky roztéct a nebudou držet tvar.
4. Hned poté co cukr vyjmeme, tak troubu stáhneme na pouhých 100°C. Pokud máte horkovzduch, tak ho nepoužívejte a zvolte obyčejný stupeň, kde je uvedená horní spirála či případne horní a dolní. Cukr budeme pomalu zašlehávat do sněhu. Použijte lžíci a pomalu vsypte. Musíte opravdu pečlivě zašlehávat na nejrychlejší stupeň. Samozřejmě nezašlehávejte ty zkaramelizovaný části cukru. Když už jsme zašlehali veškerý cukr, tak směs budeme ještě dalších sedm minut šlehat na nejvyšší stupeň.Výsledné sněhové „těsto“ musí byt jemné, nesmí v něm být cítit krystalky cukru.
5. Pokud chceme obyčejně bílé pusinky, použijeme zdobící sáček a naplníme na plech. V případě, že chce pusinky obarvené, použijeme potravinářskou barvu. A teď jde o to jestli chcete pusinku celobarevnou nebo jen obarvenou na povrchu. Pokud volíte první případ, tak doporučím gelové barvy. Chce to do směsi opravdu pomalu přidávat barvu, aby nám „těstíčko“ nezřídlo.
Pokud chceme pusinky obarvené jen na povrchu, tak k tomu použijeme tekutou potravinářskou barvu. Pokud máte gelové barvy, můžete jej rozmíchat s trochou kvalitní vodky. Vodu nepoužívejte. Připravíme si zdobící sáček nejlépe na jedno použití. Převrátí ho naruby, špičku necháme jakoby uvnitř kornoutu a nasadíme na nějakou láhev. Připravíme si štěteček a na sáček uděláme proužky (postačí 5).
6. Sáček si přetočíme zpět a vložíme směs. Trošku proklepeme, aby nám v sáčku nezbyl vzduch. Na plech si připravíme pečící papír. Špičku sáčku asi po 2 cm ustřihneme a začneme plnit plech. Asi než se rozepisovat jak nejlépe vytvořit pusinky, tak bude lepší, když se podíváte na video odMeringue Girls. Tam přesně uvidíte co a jak :)
7. Když máme plech plný, dáme ho do trouby a necháme sušit při 100°C 35 až 45 minut. Pokud jste si udělali nějaké větší kousky, počítejte s větší časovou hodnotou.
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno