Pažitka
Název:

Pribiňáčkové tyčinky v hořké čokoládě


Pribiňáčkové tyčinky v hořké čokoládě


Ingredience:
Náplň:
jogurt500 g
smetana ke šlehání200 ml
vanilkový cukr1 ks
Čokokabátek:
vysokoprocentní hořká čokoláda100 g
kokosový olej1/2 lžičky
Postup přípravy:

Před časem  jsem četla nějaký test svačinek pro děti, mezi nimi byly i různé "tvarohové" tyčinky. No propadák šílený, samá chemie, cukr a tak podobně. Od té doby mi leží v hlavě a dneska jsem se konečně dostala k jejich realizaci.

Přípravu začneme 24 hodin dopředu, kdy smícháme jogurt, smetanu a cukr. Plastové sítko vyložíme pánským látkovým kapesníkem (nebo jiným plátýnkem), přelijeme jogurtovou směs, zakryjeme, aby nám pribiňáček shora neosychal a necháme 24 hodin vykapat v lednici.

Alternativa: Můžeme udělat tyčinky s kousky ovoce - použijeme mrazem sušené, nožem nasekáme. Tím získáme s kousky jahod, malinami, borůvkami atd. Nebo můžeme vmíchat kousíčky čokolády (nastrouhat nesekat ať nejsou příliš ostré), případně přidat kokos. Fantazii se meze nekladou. Tyto ingredience přidáváme před překapáváním. 

Buďte trpěliví a dobu překapávání nezkracujte, jinak bude těsto příliš řídké a tyčinky nebudou držet tvar - nejen při potahování, ale i při konzumaci.

Po překapání si připravte igelitový sáček nebo jednorázový zdobící (trezírovací) sáček. Naplňte jej těstem a nůžkami ustřihněte rožek tak, aby vám vznikl otvor velký asi jako pětikoruna. Kousek (30 x 20 cm) pečícího papíru si položte na plastové prkénko a sáčkem nastříkejte 3 - 4 cm dlouhé tyčinky, které budou cca 3 cm široké. Nastříkané tyčinky na prkénku vložte na necelou hodinku do mrazáku prochladnout.

Po zhruba 50ti minutách nalámejte čokoládu a nad parou ji rozpusťte s 1/2 lžičkou kokosového oleje. Víc není potřeba, jde nám jen o to, aby čokoláda zřídla. Poté vyndejte z mrazáku tyčinky, nožem je překrájejte na požadovanou délku cca 5 - 7 cm. K ruce si vezměte vidličku a lžičku.

Potahování provádějte nad kastrůlkem s rozpuštěnou čokoládou. Vidličkou podeberte vždy jednu tyčinku, polévejte ji čokoládou tak, aby zbylá okapávala zpět. Potaženou tyčinku sesuňte z vidličky zpět na pečicí papír a následně vraťte na cca 10 minut do mrazáku pořádně zatuhnout.

Skladujte v lednici maximálně 2 dny, nebo v mrazáku (před konzumací nezapomeňte dopředu vytáhnout) do snědení.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno