Pažitka
Název:

Pštrosí svíčková s jablíčkem

dětská jídla


Pštrosí svíčková s jablíčkem


Ingredience:
Ingredience:
pštrosí filet500 g
velká mrkev4 ks
velká petržel2 ks
menší celer1/4 ks
velká cibule1 ks
jablko1 ks
plnotučná hořčice1 lžíce
česnek1 stroužek
čerstvý tymián špetka
vývar1 l
bobkový list2 - 3 ks
nové koření3 kuličky
pepř4 kuličky
sůl dle chuti
mletý pepř špetka
smetana ke šlehání150 ml
tuk dle potřeby
Postup přípravy:

Tento recept jsem dělala výhradně svému dítěti, proto jsem se vyvarovala některých klasických postupů, jako například špikování masa.
Už při nákupu jsem přemýšlela, jak maso originálně upravit pro malé dítě. Nakonec jsem se ale rozhodla pro klasiku, o které vím, že syn zbožňuje a může jíst na kila a to ačkoli obsahuje moooc zeleniny. 

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Mezitím si rozehřejeme hrnec, přidáme tuk a vložíme do něj osolené a opepřené maso a zprudka opečeme ze všech stran. Opečené maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nakrájenou zeleninu (bez cibule) a necháme opékat. Přidáme tuk, pokud bude třeba, aby se nám zelenina nepřipalovala. Přidáme sůl a mletý pepř a necháme opékat asi 5 minut, než začne trochu zlátnout. Poté přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájené jablko a opékáme až je cibule do sklovata. Přidáme tymián, bobkový list, nove koření, kuličky pepře a rozdrcený česnek. Nakonec přidáme lžíci hořčice, opéct chvíli opečeme, vložíme maso zpět do hrnce a zalijeme částí vývaru tak, aby byla zelenina a většina masa zalitá. Vše promícháme a přivedeme k varu. Poté vložíme hrnec přikrytý poklicí do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Každou půlhodinu maso zkontrolujeme a otočíme, aby se nepřipálilo. Pečeme do měkka (cca 1,5h). Když je maso měkké, vyjmeme ho. Vyjmeme i koření a omáčku rozmixujeme. Dle potřeby ředíme vodou nebo vývarem. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a těstovinami nebo knedlíky.
Do dospělé verze bych dala cukr a citron. V dětské toto vynechávám, proto přidávám jablíčko, které omáčku trochu přisladí.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno