Pažitka
Název:

Pudinkoví šneci s rozinkami


Pudinkoví šneci s rozinkami


Ingredience:
Kynuté těsto:
hladká mouka (špaldová)250 g
mléko125 ml
čerstvé droždí10 g
cukr krupice50 g
žloutky2 ks
sůl špetka
citronová kůra nebo citronový olej dle chuti
rostlinný olej100 ml
Vanilkový pudink:
mléko (tučné nebo polotučné)300 ml
vanilkový pudink1 ks
cukr dle chuti
vanilkový cukr/aroma dle chuti
rum dle chuti
Příprava šneků:
rozinky máčené v rumu dle chuti
bílek na potření těsta
Postup přípravy:

Než jsem začala psát tento příspěvek, měla jsem velké dilema. Mám napsat "pudinkové šneky" nebo "pudinkoví šneci"? Na internetu kolují obě verze, z mého pohledu je správně ta druhá, i když zní trochu divně. Na druhou stranu je to asi úplně jedno, protože každý ví, o jaké dobrotě je řeč.

Šneci, alespoň ti moji, jsou z kynutého těsta, plněné vanilkovým pudinkem a rozinkami. Pro někoho neskutečná dobrota, pro mě tak trochu utrpení, protože nesnáším pudink. Na můj názor ale nehleďte, je to skvělá obměna typických náplní do kynutého těsta. Příprava není složitá, a když odečtu dobu kynutí, máte za "chvilku" voňavou dobrotu na stole. 

Kynuté těsto

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.

Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně 

Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Mezitím si připravte vanilkový pudink

Vanilkový pudink

Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu a za stálého míchání vlijte rozmíchaný pudink. Chvilku povařte. Přidejte cukr dle chuti, 2 - 3 lžíce by mohly stačit, a vanilku.

Hotový pudink přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký pudink, nebude se tak na folii srážet voda. Nechte vychladnout. Před plněním pak pudink prošlehejte do krémova a přidejte trochu rumu.

Příprava šneků

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozválejte na obdélník cca 40 x 30 cm a rovnoměrně na něj rozetřete pudink. Posypte rozinkami a po delší straně srolujte do rolády. 

Pomocí nitě (jako knedlíky) rozkrájejte na jednotlivé šneky, mě vyšlo přesně na 16 kousků. Rozložte na plech a potřete bílkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 18 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Nechte vychladnout, před servírováním můžete pocukrovat.

Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno