Pažitka
Název:

Půlnoční kačka s kysaným zelím a zeleninovým knedlíkem


Půlnoční kačka s kysaným zelím  a zeleninovým knedlíkem


Ingredience:
Kachna:
kachna1 ks
himalájská růžová sůl dle chuti
kmín dle chuti
Zelí:
kysané zelí500 g
velká cibule1 ks
velké jablko1 ks
řepkový olej2 lžíce
kmín dle chuti
himalájská růžová sůl dle chuti
xylitol či jiné sladidlo dle chuti
Zeleninový knedlík:
cuketa1 ks
větší kedlubna1 ks
vejce3 ks
himalájská růžová sůl dle chuti
tuk na vymazání formiček
Postup přípravy:

Kachna sice putovala do trouby už ve dvaadvacet hodin a potila se krásných 12 hodin, ale název půldenní se mi příliš nezamlouval. Za to půlnoční zní přímo magicky a ta chuť teda kouzelná byla.

A když k ní manžel sám připravil zelí, byla to úplná pohádka i bez klasického knedlíku, který teď kvůli dietě kluci nemůžou, a my s nimi drželi basu.

Kachna

Kachnu omyjeme, osušíme a zevnitř i z venku nasolíme (kolik soli je potřeba Vám neřeknu, záleží na tom, jak moc jste zvyklí solit a na velikosti kachny, ale nebojte se toho).

Po povrchu ji posypeme kmínem a posadíme ji do pekáče s víkem.

Bez jakéhokoliv podlévání vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 100 stupňů. 

Dalších 7 hodin si jí nevšímáme. Kachna sama pustí tuk a peče se ve vlastní šťávě. 

Po uplynutí daného času zvýšíme teplotu na 120 - 130 stupňů a pečeme dalších 5 hodin.

Kdo má rád křupavou kůrku, doporučuji před koncem odlít omastek a odkrytou kačku nechat krásně opéct.

Zelí

Zelí vložíme do hrnce a zalijeme cca 1 - 1,5 l vroucí vody. Osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka.

Mezitím si na oleji osmahneme najemno posekanou cibuli dozlatova, ke které přidáme oloupané nahrubo nastrouhané jablko.

Krátce podusíme. Směs přidáme k zelí a dle potřeby vydusíme přebytečnou vodu.

Podle chuti také můžeme dosladit.

Zeleninový knedlík

Cuketu i kedlubnu nastrouháme najemno a osolíme. Na utěrce necháme "vyplakat" a řádně vymačkáme přebytečnou vodu.

Zeleninu smícháme se žloutky a nakonec opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků.

Směs plníme do formiček, které jsme vymazali máslem (na dno můžete dát případně pečící papír).

V mikrovlnné troubě pečeme zhruba 8 minut (je třeba hlídat, dle výkonu).

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská - Rubášová

    zavřít okno