Pažitka
Název:

Quesadilla s avokádem


Quesadilla s avokádem


Ingredience:
Ingredience:
avokádo1 ks
tortilla2 ks
menší rajčátka2 ks
sůl špetka
pepř špetka
koření - paprika, nebo pro odvážlivce chilli špetka
sýr typu gouda nebo čedar (nakrájený na kostky nebo nastrouhaný) dle chuti
jarní cibulka dle chuti
uzenina dle chuti
salsa dle chuti
Postup přípravy:

Stejně jako jsem si dala před pár lety seznamku s lilkem a znovuobjevila cuketu, v letošním roce se začínám seznamovat s tajemným avokádem.

Něco málo z wikipedie

Avokádo je ovoce (botanicky), plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.

Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5( kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky.

Jako první jsem letos zkusila udělat smoothie, ale moc mě tento hustý nápoj neoslovil. Vím, že příznivci RAW stravy z něj jásají, mně tento břichabol přišel až moc hustý.. Nápoje mám radši řidší. Druhým testovaným jídlem byla právě tato tortila s avokádem a na první ochutnání si mě získala. Na přípravu velmi jednoduchá, lehká večeře nebo jako pohoštění pro kamarády.

Postup:

Avokádo ozřízněte podél pecky a pomocí kroucení půlek proti sobě jej rozpulte. Pecku vytáhněte tak, že do ní zaseknete nůž a potočíte ji proti směrtu hodinových ručiček. Dužinu vydlabejte a rozmačkejte vydličkou. Na půlku tortily dejte polovinu avokáda, osolte, posypejte kořením, přidejte rajčata a opět osolte, opepřete.

Poté můžete přidat suroviny podle svých preferencí, já jsem si přidala na kostičky nakrájenou goudu.

Tortilu přeložte a zapečte pod grilem na 180°C asi 10 min - povrch lehce zhnědne a bude křupavý.

Posypala jsem čerstvě naklíčeným salátkem, který mám v truhlíku na terásce..

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno