

| Těsto: | |
| hladká mouka | 330 g |
| máslo | 170 g |
| sůl | 6 g |
| velké vejce (nebo 2 malá) | 1 ks |
| studená voda | 60 ml |
| Náplň: | |
| hrášek | 250 g |
| šunka nakrájená nadrobno | 150 g |
| nasekaná máta | 1 vrchovatá lžíce |
| mléko | 250 ml |
| smetana 33% | 250 ml |
| vejce | 6 ks |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
Chuť hráškového quiche mi připomíná nádivku, jaro a velikonoce. Pojďte si zpříjemnit studené podzimní dny vzpomínkou na jarní sílící sluníčko.
POSTUP NA TĚSTO:
Z mouky, soli a másla vypracujte drobenku (pokud pracujete v robotu, použijte míchací metlu). Přidejte vejce a vodu a vytvořte hladké těsto. Pokud pracujete v robotu, nemíchejte více než 3 minuty. Zabalte do fresh folie a dejte alespoň na 30 min do lednice.
POSTUP NA NÁPLŇ:
Hrášek nasypte do hrnce spolu se špetkou soli a lžičkou másla, zalijte vodou a nechte povařit (vařte jen krátce). Poté zceďte. V míse vyšlehejte vejce, mléko, smetanu a mátu. Přisolte podle chuti a přidejte trošku pepře.
SESTAVTE QUICHE:
Na mírně pomoučněném valu vyválejte z těsta kolo, silné asi 3 mm. Pomocí válečku přeneste do formy. Okraje zařízněte podél venkovního kraje formy a potom zahněte dovnitř tak, aby pod nimi byl takový “půltunel” (viz obrázek níže – naučila jsem se na kurzu v Saint Tropez. Promíchejte hrášek se šunkou a nasypte do formy na těsto a vše zalijte tekutou směsí. Pečte na 160 stupňů 45 minut.