Pažitka
Název:

Quiche s uzenou makrelou, hráškem a créme fraiche


Quiche s uzenou makrelou, hráškem a créme fraiche


Ingredience:
Těsto:
špaldová hladká mouka150 g
špaldová chlebová mouka100 g
máslo125 g
sůl1/2 lžičky
studené mléko4 lžíce
Náplň:
uzená makrela1 ks
vejce4 ks
créme fraiche200 g
hrášek50 g
sýr Grana Padano50 g
velká cibule1 ks
thini1 lžíce
bílý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Dnes je k večeři další variace na francouzský slaný koláč - quiche. Díky tomu, že se dají měnit nejen ingredience na náplň, ale i těsto, je tento koláč pokaždé jedinečný.

Mouku smícháme se solí a přidáme máslo, nakrájené na plátky. Společně hněteme, až vznikne drobenka. Do té postupně po lžících přidáváme studené mléko podle konzistence těsta. Až vznikne vláčné a tvárné těsto, vyválíme ho na velikost koláčové formy (já mám 25 cm průměr) a prsty domačkáme i do okrajů. Hotový korpus propícháme vidličkou, dáme do lednice vychladit a mezitím si připravíme náplň. Na troše másla opečeme hrášek a necháme vychladnout. Uzenou makrelu obereme a důkladně zbavíme kostí. Přimícháme rozkvedlaná vejce, crème fraîche, nastrouhaný sýr, tahini, hrášek a opepříme podle chuti. Korpus si předpečeme asi 10-15 minut na 180 stupňů. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na předpečený korpus vylijeme náplň a poklademe plátky cibule. Dopečeme ještě asi 30 minut dozlatova. Koláč můžeme podávat teplý i studený.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno