Pažitka
Název:

Quinoový nákyp se zeleninou a sýrem cottage

vegetariánský recept


Quinoový nákyp se zeleninou a sýrem cottage


Ingredience:
Ingredience:
quinoa100 g
brokolice8 růžiček
rajčata4 ks
mrkev2 ks
jarní cibulka2 ks
česnek3 stroužky
cottage sýr200 g
vejce4 ks
mléko50 ml
olivový olej2 lžíce
sůl1 špetka
Postup přípravy:

Znáte quinou? Quinoa obsahuje tzv. saponiny, mají hořkou mýdlovou chuť a proto se doporučuje je, před vařením pořádně propláchnout a několikrát proprat v horké vodě. Není u nás ještě tolik rozšířená, ale dostupná je snad v každé zdravé výživě. Díky vysokému obsahu bílkovin je to pro mě super surovina.

Jako první si uvaříme quinou.100 g quinoy spaříme vroucí vodou a dáme vařit s dvojnásobným množství vody, přibližně 15 minut.
Mezitím si pokrájíme zeleninu na menší kousky a mrkev nastrouháme nahrubo. Ze dvou bílků si vyšleháme sníh.
Když máme uvařenou a vychladlou quinou, připravíme si zapékací misku, kterou pokapeme olivovým olejem, vsypeme quinou, směs zeleniny, sýr cottage a vše promícháme. Opatrně vmícháme bílky a zalijeme zbytkem rozšlehaných vajec s mlékem a prolisovaným česnekem.
Pečeme při 180° cca 30 minut, než nám vyběhnou ve směsi bílky a udělá se na vrchu zlatavá krusta. 

Poté servírujeme teplý nebo vychlazený třeba na piknik. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Petra Masařová

    zavřít okno