Pažitka
Název:

Rajčatová polévka s mozzarelou a bazalkou


Rajčatová polévka s mozzarelou a bazalkou


Ingredience:
Ingredience:
drcená rajčata Alnatura1 plechovka (400 g)
keříková rajčata6 ks
střední mrkev2 ks
celer2 řapíky
pórek1/2 ks
cibule1/2 ks
česnek1 stroužek
vývarcca 500 ml
bazalka + na ozdobení hrst
bobkový list1 ks
Ghí nebo jiný tuk dle potřeby
olivový olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
citronová šťáva dle chuti
třtinový cukr1 lžíce
mozzarella k podávání
pečivo, např. bagetka k podávání
Postup přípravy:

Dnes bylo venku ošklivo a mě se chtělo uvařit něco barevně výrazného. Protože přeci jen člověk prvně jí očima. Zvolila jsem tak rajčatovou polévku, která nás v tom nečase nejen skvěle nasytila, ale i potěšila naše oko, protože v kombinaci s bílou mozzarellou a zelenou bazalkou jsou prostě skvělá barevná trojka.

Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 stupňů a na plech vyložený pečící folií si naskládáme keříková rajčata, ty pokapeme trochou olivového oleje a mírně osolíme a dáme do trouby cca 10 minut. Slupka rajčat hezky praskne a jde krásně sloupnout. Mezitím si v tlakovém hrnci na Ghí osmahneme najemno nakrájenou cibulku, poté přidáme česnek, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Vše krátce osmahneme. Poté přidáme drcená rajčata a promícháme, přidáme bazalku a bobkový list, zalijeme vývarem a dáme vařit. Vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.

Poté z polévky vyjmeme bobkový list. Přidáme oloupaná a vykrojená, opečená keříková rajčata (4 kusy si necháme na ozdobení polévky). Směs osolíme, opepříme, a pokud je třeba trochu osladíme. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr dochucení zakápneme trochou citrónové šťávy. Nakrájíme si mozzarellu na plátky.

Polévku podáváme s opečeným rajčátkem, plátky mozzarelly, pár lístky bazalky a případně s pečivem např. s nasucho opečenou bagetkou potřenou směsí olivového oleje a nasekané bazalky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno