

| Ingredience: | |
| zralá rajčata | 200 g |
| velká mrkev | 2 ks |
| středně velká cibule | 1 ks |
| česnek | 4 stroužky |
| zeleninový vývar | 500 ml |
| olivový olej | dle potřeby |
| bazalkové lístky | hrst |
| hrubozrnná mořská sůl | dle chuti |
| čerstvě mletý pepř | dle chuti |
| opražená dýňová semínka | hrst |
| chlebové krutony | dle chuti |
Nedávno jsem dostala šílenou chuť na nějakou hustou polévku. A protože jsem doma měla čerstvou bazalku, rozhodla jsem se ji zkombinovat s rajčátky a uvařila jsem tuhle rajčatovou polévku. Přidávám do ní navíc i mrkev a všechno pak společně upeču v troubě. Pečená zelenina dodá polévce správný šmrnc a chutná ještě lépe, když ji nakonec ozdobíte chlebovými krutonky.
Oloupanou mrkev a cibuli nakrájejte na větší kousky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, celé stroužky česneku a vše zakápněte olivovým olejem. Plech se zeleninou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, osolte, opepřete a pečte cca 30 minut. Upečenou zeleninu vhoďte do mixéru, přidejte hrst bazalkových lístků a vše rozmixujte na hladký krém. Hotový krém vlijte do hrnce, přidejte zeleninový vývar a nechte vařit 5 - 7 minut. Polévku naservírujte do misky, posypte ji nasucho opraženými dýňovými semínky, chlebovými krutony a na závěr ji ozdobte snítkou bazalky.
Podrobné info: