

| Sojové kuličky: | |
| sojový granulát | 1/2 pytlíku (150 g) |
| malá cibule | 1 ks |
| česnek | 1 stroužek |
| vejce | 1 ks |
| Hladká mouka/hraška/strouhanka (vystačíte si i s jednou z těchto surovin, já většinou dávám od každé trochu) | dle potřeby |
| zeleninový vývar | dle potřeby |
| mletá paprika | špetka |
| majoránka | špetka |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| olej | na smažení |
| Fazolové kuličky: | |
| bílé fazole | 2 hrnky |
| hraška/mouka | dle potřeby |
| strouhanka | dle potřeby |
| malá cibule | 1 ks |
| česnek | 1 stroužek |
| koření/bylinky (mletá paprika, majoránka, sůl, pepř) | dle chuti |
| olej | na smažení |
| Rajská omáčka: | |
| rajský protlak | 120 g |
| cibule | 1 ks |
| citron | dle chuti |
| moučkový cukr | dle chuti |
| máslo a hladká mouka nebo jemné ovesné vločky | na zauštění |
| kečup | dle chuti |
| bazalka | dle chuti |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
Máte chuť na trochu tradičnější českou kuchyni? Nebo se vám zase doma dostalo rajské s knedlíkem? Vy můžete mít taky své kuličky!!
Chcete-li zachovat klasickou chuť rajské s masovými kuličkami, výborně poslouží sojový granulát. Pro odpůrce nefermentované sóji mám velmi chutnou fazolovou alternativu!
Sojové kuličky:
Granulát uvaříme dle návodu. Stačí ho spíš nechat nabobtnat nejlépe v horkém zeleninovém vývaru nebo směsi koření(mletá paprika, majoránka, další bylinky, sůl, pepř).
Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a oloupeme česnek.
Po scezení necháme vychladnout a vymačkáme přebytečnou vodu.
Do granulátu rozbijeme vajíčko, přimícháme cibule a prolisovaný česnek. Dochutíme kořením a pomalu vmícháváme mouku nebo hrašku a strouhanku tak, aby vznikla hustá hmota na kuličky.
Smažíme do křupava.
Fazolové kuličky:
U bílých fazolí musíme počítat s několikahodinovým namočením, nejlépe přes noc. Délka namočení a vaření se liší, takže připravíme podle návodu na obalu. Lepší jsou fazole lehce rozvařené, než tvrdé.
Cca půlku uvařených fazolí rozmixujeme a smícháme je s nerozmixovanou částí.
Přidáme nakrájenou cibuli nadrobno a prolisovaný česnek.
Dochutíme majoránkou, dalšími bylinkami nebo nějakým zeleninovým kořením a mletou paprikou.
Přidáváme hrašku nebo mouku a strouhanku tak, aby vznikla hustá hmota na kuličky.
Tyto kuličky je fajn nakonec obalit ve strouhance kvůli lepivosti, finální barvě a křupavosti.
Rajská omáčka:
Pokud se rozhodneme pro běžnou jíšku, rozehřejeme hrnec s máslem, které zasypeme zhruba stejným množstvím mouky a opražíme. Zředíme vodou a rozmícháme tak, aby vznikla jemná hmota.
Do naší hmoty přidáme rajský protlak a povaříme.
Hrnec odstavíme a nastrouháme do něj cibuli.
Dochucujeme kapkou citronu, lžičkou cukru, bazalkou, dosolíme, dopepříme a pokud se nám stále něco nezdá, jakože to se občas stává, doladíme kečupem.
Podáváme s těstovinami či knedlíkem. Dobrou chuť.
Podrobné info: