Pažitka
Název:

Rajská polévka


Rajská polévka


Ingredience:
Ingredience:
sekaná rajčata v rajčatové šťávě s bylinkami (400g)1 plechovka
větší mrkev1 ks
máslo1 lžíce
bazalkové pesto1 lžička
menší cibule1 ks
čerstvá bazalka hrst
bujon + voda nebo jakýkoli vývar1/3 ks
sůl dle chuti
pepř špetka
oregano sušené špetka
Postup přípravy:

Postrach školní jídleny nebo delikatesa?

Taky vám ve školní jídelně vaří/vařili takovou tu mdlou červenou polévku, ve které sem tam plavalo pár zrníček rýže a tak zvláštně voněla? Já si na ni moc dobře pamatuju a nikdy jsem ji moc v lásce neměla. Nedávno jsem si ale jen tak v Lidlu koupila sekaná rajčata s bazalkou v konzervě (jo, byl italský týden a jedna konzerva nebyla snad ani za dvacku :D, no nekup to) a dneska jsem si na ni vzpomněla. Přemýšlela jsem, co s ní asi tak udělat, když je v lednici jen bazalkové pesto, mrkev a tvaroh...a tak jsem si vybavila rajskou rajčatovou polévku s bazalkovým pestem. No, to už zní trochu lépe, co?

A právě mrkev s bazalkovým pestem přišly vhod. Co vám budu říkat, rajčata a bazalka je něco jako švestky a mák nebo jablka a skořice. Prostě kombinace k nezaplacení. Polévka byla opět krémovější (ty jsou nejlepší), takže budeme potřebovat mixér. 

Postup:
Na másle jsem nechala zesklovatět pokrájenou cibulku a po chvíli přidala na hrubo nastrouhanou mrkev.
Mrkev jsem nechala chviličku osmahnout, přidala 1/3 bujónu, zalila vodou a přidala plechovku rajčat.
Jemně (opravdu s citem, bujony jsou slané dost) jsem osolila, opepřila, přidala nasekanou bazalku (mám ji zmraženou z doby, kdy vévodila našemu zeleninovému záhonku) a nechala 15 minut vařit pod pokličkou.
Potom jsem jemně okořenila oreganem, přidala lžičku bazalkového pesta a všechno rozmixovala do polohladka.
Podávala jsem s malou topinkou potřenou česnekem.
 
Troufám si říct, že se mi vážně povedla. Bylo to úplně něco jiného, než znám z jídelny. Bazalka a oregano tomu daly šmrnc a polévka nebyla tak mdlá, tak si ji pamatuju. Navíc je super rychlá, zabere tak 20 minut. Já jsem si ji dala k večeři a byla jsem maximálně spokojená. Myslím, že by nebylo do věci si navrch přidat trochu parmazánu (ale to bych ho musela mít, co)
 
A co vy, máte rádi klasickou rajskou? Vaříte ji? A co tahle moje, jak se vám líbí?
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Martina Žabenská

    zavřít okno