Pažitka
Název:

Rajský protlak


Rajský protlak


Ingredience:
Ingredience:
hodně vyzrálá rajčata2 kg
cukr2 lžíce
sůl1 lžíce
Postup přípravy:

Rajčatová sezóna byla letos úžasná a stále mi píšete co s rajčátky, díky jejich přebytku. Jsem na tom stejně jako vy, je jich letos "požehnaně", takže přišel na řadu rajský protlak, který později využiji při přípravě omáček, polévek, nebo těstovin.

Rajčata umyjeme, nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce a přidáme asi 3 lžíce vody. Za stálého míchání rajčata rozvaříme a necháme odpařit co nejvíce vody (asi polovinu objemu). Poté horkou rajčatovou směs buď přepasírujeme přes cedník (pro extra jemnost protlaku), nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Poté přidáme cukr a sůl, necháme ještě chvilku provařit za stálého míchání a horký protlak plníme do sklenic. Sklenice uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru, nebo pro prodloužení trvanlivosti sterilujeme při 90°C v troubě asi 15 minut.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno