Pažitka
Název:

Ratatouille

vegetariánský recept


Ratatouille


Ingredience:
Ingredience:
různobarevné papriky3 ks
cuketa2 ks
lilek2 ks
sekaná rajčata nebo čerstvá rajčata (spařená, oloupaná, nakrájená)2 konzervy
cibule1 ks
česnek3 stroužky
provensálské koření1 lžíce
bobkový list1 ks
tymián pár snítek
rozmarýn pár snítek
čerstvá bazalka hrst
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Už jsme se nemohli dočkat, až bude všude spousta čerstvé zeleniny. Jedno z našich domácích nejoblíbenějších zeleninových jídel (i filmů :)) je ratatouille. Směs pečené zeleniny, která se ve Francii tradičně jí samostatně s bagetou, ale my jí máme rádi i jako přílohu k masu. Způsobů přípravy je několik. Já jsem si oblíbila právě tento a v létě, když jsou dobrá česká rajčata, nejenom ta ze skleníku, používám místo konzervovaných čerstvá. Bylinky použijte podle chuti, co máte rádi. Bazalku, tymián, rozmarýn, bobkový list, můžete zkusit třeba majoránku. Myslím, že je tolik verzí ratatouille, že si je každý může přizpůsobit přesně podle své chuti. 

Základním pravidlem je, že by zelenina měla být přibližně v poměru 1:1:1:1 (lilek, cuketa, paprika a rajčata).

Všechnu zeleninu pokrájejte. Lilky, papriky a cukety rozpulte a pokrájejte na plátky, cibuli a česnek nadrobno. Každý druh zeleniny nechte zvlášť, protože se bude i zvlášť opékat.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a každý druh zeleniny na něm opečte do stavu, kdy už bude skoro k jídlu. (Zelenina se na závěr ještě asi deset minut bude dusit společně s rajčaty). Po opečení vsypte každý druh zeleniny z pánve do hrnce.
Nakonec opečte cibuli, když začne zlátnout, přidejte česnek a ještě přibližně minutu opékejte.
K opečené zelenině do hrnce přidejte provensálské koření, tymián, rozmarýn a bobkový list, přidejte i sekaná rajčata, vše promíchejte a deset minut společně poduste.
Na závěr můžete vyndat velké kusy bylinek, ale nevadí, když zůstanou. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno