

| Ingredience: | |
| žlutá paprika | 1 ks |
| červená paprika | 1 ks |
| rajčata | 3 ks |
| lilek | 1 ks |
| cuketa | 1 ks |
| česnek | 2 stroužky |
| cibule | 1 ks |
| bazalka | 2 hrsti |
| třtinový cukr | 1 lžička |
| olivový olej | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
Když máte chuť na něco vyloženě letního, tak toto je jídlo, které rozhodně nezklame. Hraje barvami a různými chutěmi a rozhodně se při jeho množství nemusíte omezovat. Ratatouille aneb dnešní variace na talíř plný zeleniny je skvělé jídlo samo o sobě, můžete jej dát i jako přílohu k různým masům a lze jej jíst jak teplé tak i studené. Prostě za mě všestranné jídlo.
Nejprve je třeba připravit a nakrájet zeleninu. Lilek a cuketu si nakrájíme na kostky. Rajčata si nakrojíme do kříže a spaříme horkou vodou, necháme chvíli stát a poté oloupeme. Vykrojíme dužinu a nakrájíme na kostky.
Červenou a žlutou papriku vykrojíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme najemno a česnek na plátky. Takto nachystanou zeleninu budeme restovat postupně. Nejprve si na pánvi na troše oleje orestujeme lilek, restujeme cca 5 minut, až začne zlátnout. Poté jej dáme stranou a orestujeme cuketu, poté jí dáme opět stranou a orestujeme papriky. Také papriky dáme stranou a na nové troše oleje orestujeme cibuli a po chvíli přidáme česnek a nakrájená rajčata a cca tři čtvrtě nakrájeného množství bazalky. Promícháme a nakonec přidáme všechnu ostatní orestovanou zeleninu a prohřejeme. Na závěr osolíme a opepříme.
Podáváme dozdobené zbytkem nasekané bazalky. Zeleninová směs je výborná samotná nebo jako příloha k masu. Skvěle chutná jak teplá, tak i studená.
Podrobné info: