Pažitka
Název:

Ratatouille


Ratatouille


Ingredience:
Ingredience:
větší lilek1 ks
cuketa1 ks
větší červená paprika1 ks
rajčatacca 5 ks
cibule (červená a bílá)2 ks
česnek3 stroužky
posekané čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano) hrst
sůl dle chuti
olivový olej trochu
Postup přípravy:

Začíná být venku krásně slunečno a teplíčko a to je pro mě balzám na duši. A taky se mi vždycky s přicházejícím létem mění chutě. Více zeleniny, jednoduše připravovaná masa, ryby, grilování ... Prostě ušetřit si čas trávený v kuchyni a být raději venku na zahradě a okukovat, co kde kvete, roste a plodí.

Takže dneska jsem připravila tuhle skvělou tradiční francouzskou zeleninu, úžasně vonící čerstvými bylinkami. Prvně jsem ji ochutnala u známých na chalupě v Sete ve Francii. Připravovali ji tímto tradičním způsobem, s plnou hrstí čerstvě nasekaných bylinek, k tomu byla rybka na grilu, vínko (teda já tenkrát ne, protože jsem ještě nebyla plnoletá) a koukali jsme na moře. Prostě paráda.
A teď už k receptu.

Všechnu zeleninu včetně cibule nakrájíme na přibližně stejně velké díly ( ne příliš malé, cca 2x2cm ), česnek na plátky. Při přípravě ratatouille je důležité postupně opékat každou zeleninu zvlášť. Takže nejprve rozpálíme na pánvi olej a orestujeme lilek pěkně dohněda. Vyjmeme do připravené misky a pokud nám vpil všechen olej, trošku na pánev přilijeme. Teď orestujeme papriku, opět vyndáme k lilku, orestujeme cuketu a dáme opět k již orestované zelenině. Nakonec orestujeme cibuli, pak přihodíme česnek, necháme rozvonět a rajčata. Ta jenom párkrát přehodíme. Na pánev vrátíme všechnu zeleninu, posypeme bylinkami a osolíme. Promícháme, prohřejeme a můžeme podávat. Zelenina musí zůstat na skus křupavá, nesmíme ji rozvařit. Proto se každá zelenina připravuje zvlášť. Takhle jsem se to naučila ve Francii. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno