Pažitka
Název:

Rebarborové clafoutis


Rebarborové clafoutis


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka50 g
mandlová mouka50 g
třtinový cukr100 g
vejce2 ks
žloutky2 ks
smetana ke šlehání1 ks
vanilkový extrakt pár kapek
citronová kůra špetka
rebarbora100 g
jahody100 g
třtinový cukr2 lžíce
Grand Marnier2 lžíce
máslo na vymazání formiček
třtinový cukr na vysypání formiček
Postup přípravy:

Tuto neskutečnou dobrotu jsem poprvé ochutnala v Signature Restaurant, která se nachází nedaleko Brna. Od té doby jsem na clafoutis neustále myslela a nakonec jsem se ho odvážila upéct i doma. A věřte, že na tom není vůbec nic složitého.

  1. V robotu vyšleháme cukr s vejci a žloutky do pěny. Postupně do mísy přidáváme hladkou a mandlovou mouku. Nakonec přidáme smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
  2. Do druhé misky si nakrájíme na tenké plátky rebarboru a na čtvrtky jahody. Vše zasypeme cukrem, zalijeme Grand Marnier a důkladně promícháme.
  3. Zapékací mističky si vymažeme máslem a vysypeme cukrem (z této porce jsem měla 6 misek). Misky rovnoměrně vyložíme ovocem, které zalijeme těstem.
  4. Pečeme na 200 stupňů 25 – 30 minut.

TIP: Nejlépe chutná clafoutis chvíli po vytažení z trouby.

TIP NA PÁROVÁNÍ S VÍNEM: Sommeliérka Vinotéky Globus Marie Mlynaříková, se kterou jsem nedávno začala spolupracovat, k tomuto dezertu doporučuje svěží šumivé víno Crémant de Bourgogne Rosé Brut, které můžete zakoupit na stránkách vinoteka.globus.cz. Víno podávejte k dezertu dobře vychlazené, kombinace sladkého dezertu, lehce kyselé rebarbory a suchého růžového vína vás nadchne.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno