Pažitka
Název:

Rebarborovo-jahodový džem


Rebarborovo-jahodový džem


Ingredience:
Ingredience:
jahody700 g
rebarbora800 g
cukr krystal1,2 kg
voda200 ml
Pektogel4 balíčky
Postup přípravy:

Je před námi víkend, a protože se blíží konec rebarborové sezóny, posílám jednoduchý a rychlý recept na rebarborovo-jahodový džem. Tento džem je moc dobrý nejen do perníku, dortů, rolád, ale i na palačinky, lívance, nebo jen tak do tvarohu pro děti. Miluji ho pro jeho „nakyslou“ chuť, kombinovanou s jahůdkama, prostě mňam! A nezapomeňte, sklizeň rebarbory, neboli reveně se provádí cca do konce června ( je možné sklízet přibližně do sv. Jana 24. června) - má to svůj důvod, od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou...

Rebarboru oloupeme, nakrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a dusíme tak dlouho, aby se co nejvíce vody odpařilo. Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem.

Jahody rozmačkáme (nemixovat!), přidáme do hrnce k rebarboře, a jakmile se vše začne vařit, po kouskách přidáváme 1 kg cukru. Do zbylých 200 g cukru zamícháme Pektogel, přidáme také do směsi a vaříme ještě 5 minut. Pozor! Nesmíme vařit moc dlouho, jahody totiž dlouhým vařením hnědnou. Ještě horký džem nalijeme do sklenic a uzavřeme.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno