Pažitka
Název:

Rebarborový voňavý crumble


Rebarborový voňavý crumble


Ingredience:
Ingredience:
rebarboracca 10 řapíků
badyán1 ks
skořice kousek svitku
třtinový cukr2 - 3 lžíce
griotka nebo portské víno2 lžíce
kysaná smetana dle chuti
Drobenka:
máslo100 g
třtinový cukr100 g
hrubá nebo polohrubá mouka100 g
Postup přípravy:

Sezona rebarbory je v plném proudu a všude se pečou rebarborové koláče. Každý má nějaký dobrý, osvědčený recept. Já ho dělám většinou z tohoto jogurtového těsta. Ale nezapomeňte, že rebarbora se má sklízet jenom do Svatého Jana, pak už má prý hodně kyseliny šťavelové.

Dnes jsem místo koláče, z dietních důvodů, připravila skvělý, badyánem a skořicí vonící, zapečený cruble. Crumble je vlastně takový koláč bez těsta, zapečený s drobenkou a většinou se podává v zapékacích mističkách, protože na dezertním talířku by moc esteticky nevypadal.

Rebarboru omyjeme a nakrájíme na kousky cca 2cm dlouhé. Rebarboru není nutné loupat, jak to mnozí dělají. Tenká slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Rebarboru s kořením přendáme do kastrůlku, posypeme cukrem a zalijeme griotkou nebo portským. Na mírném ohni provaříme cca 2-3 minuty, ne víc, aby moc nezměkla a nebyla z ní kaše. Odstavíme a necháme zchladnout, můžeme nechat přes noc, aby krásně nasákla vůněmi. Pak rebarboru bez koření  dáme do zapékací misky nebo menších mističek a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili smícháním a promnutím výše uvedených surovin. Vložíme do trouby vyhřáté na 200C a pečeme do zezlátnutí drobenky. Šťáva z rebarbory by měla probublávat a zhoustnout. Vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout, abychom crumble mohli jíst a podáváme se zakysanou smetanou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno