Pažitka
Název:

Řecká musaka


Řecká musaka


Ingredience:
Ingredience:
lilek2 ks
středně velké brambory5 ks
mleté maso400 g
cibule1 ks
červené víno100 ml
drcená rajčata150 - 200 g
skořice špetka
oregano špetka
pepř špetka
cukr špetka
sůl dle chuti
olej dle potřeby
Bešamel:
máslo2 lžíce
hladká mouka2 lžíce
mléko150 ml
nastrouhaný sýr - čedar, blaťácké zlato apod.100 g
žloutek1 ks
muškátový oříšek špetka
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Miluju Řecko i s jeho úžasnou kuchyní. Vždycky, když tam přijedeme na dovolenou, vyhledávám tradiční jídla jako je pastitio,  gyros a musaku. Tyhle tři věci si musím pokaždé dát, hlavně mimo hotel. Ve vesnických domácích kuchyních to prostě chutná jinak . A já na musaku dneska dostala hroznou chuť a tak se nedalo nic dělat. Musela být co nejrychleji v troubě...

Nejprve nakrájíme lilky na centimetrové plátky a jelikož je budeme péct později na oleji, osolíme je a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Pokud budou vypocené, budou do sebe sát méně tuku. Poté je osušíme papírovou utěrkou.
Oškrábané brambory nakrájíme na malinko slabší plátky než lilek a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Slijeme je.
Lilky pozvolna opečeme na rozpáleném oleji a necháme odstát olej na papírových utěrkách. 
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky na oleji necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, okořeníme, osolíme a restujeme. Vařečkou se snažíme maso důkladně oddělovat, aby nám nezůstaly slepené kusy. Poté jej podlijeme vínem a necháme odpařit. Nakonec vlijeme drcená rajčata a 20 minut dusíme, dokud se skoro všechna šťáva nevsákne do masa. Já malinko přislazuji třtinovým cukrem a srazím tak kyselost rajčat. Ale nemusíte, podle vaší chuti.
Do vyšší zapékací misky nebo pekáčku budeme vrstvit vše připravené. Rozdělte všechno na poloviny. Nejprve na dno přijdou rozprostřít plátky lilků, malinko je osolte, na ně brambory a maso, na maso opět brambory, maso a končí se vrstvou lilků.
Teď připravíme bešamel, ten vždy připravujte jako poslední, velmi rychle stydnutím tuhne. Rozehřejte máslo, vsypte na něj mouku a opražte světlou jíšku, tu postupně zalévejte mlékem a důkladně rozmíchávejte hrudky dohladka. Přisypte nastrouhaný sýr a nechte zcela rozpustit. Odstavte ze zdroje tepla, vmíchejte žloutek, výrazněji osolte a okořeňte špetkou muškátového oříšku. Bešamelem zalijte celý pokrm a zakryjte alobalem. Vložte do trouby rozpálené na 200C a pečte 40 minut. Poté odkryjte alobal a nechte opéct ještě dozlatova. Před podáváním nechte malinko zchladnout, bude se lépe servírovat.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno