Ingredience: | |
natrhaný baby salát | 1 ks |
malá červená cibule nakrájená na tenké plátky | 1 ks |
oloupaná okurka nakrájená na kostičky | 1 ks |
cherry rajčátka rozkrojená na půlky | hrst |
olivy | hrst |
rozdrobený kozí sýr feta | 1/2 balení |
sůl | špetka |
čerstvě mletý černý pepř | špetka |
Zálivka: | |
olivový olej | 50 ml |
jablečný ocet | 50 ml |
cukr krupice | 3 lžičky |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Určitě znáte českou verzi řeckého salátu zvanou "šopák". My jej dnes posuneme k jeho základním kořenům.
Šopák - to jsou rajčata, okurka, paprika a balkán - klasika, kterou každý zná, a vcelku dobrá alternativa, která neurazí. Avšak s pomocí oliv, správným sýrem a dalšími ingrediencemi dotáhnete salát k naprosté dokonalosti a můžete se před hosty vytahovat, protože "řecký salát" zní přece jen líp, než šopský..
Co je skvělá věc, a docenila jsem ji až poslední dobou, je zálivka. Nepodceňujte u salátů její důležitost. Salát zalitý olejem a salát se zálivkou není totéž, takže když už jste se pustili do jednoduchého (dá li se to nazvat) vaření, tak si vyhrajte alespoň s ní.
Very easy. Zálivku promíchat (metličkou), zeleninku na salát nakrájet, osolit, potom salát pěkně vykoupat v zálivce A JE TO! A JE TO VÝBORNÝ!!
FETA je oproti balkánskému sýru chuťově smetanovější, ne tak štiplavá a kyselkavá jako balkán. Má jemnější strukturu a celkově je o moc lahodnější. Balkánský sýr se vyrábí z mléka kravského, oproti tomu FETA se vyrábí z ovčího nebo kozího mléka, případně se prodává jako směs obojího a je mooooc zdravá.