Pažitka
Název:

Řecký salát


Řecký salát


Ingredience:
Ingredience:
natrhaný baby salát1 ks
malá červená cibule nakrájená na tenké plátky1 ks
oloupaná okurka nakrájená na kostičky1 ks
cherry rajčátka rozkrojená na půlky hrst
olivy hrst
rozdrobený kozí sýr feta1/2 balení
sůl špetka
čerstvě mletý černý pepř špetka
Zálivka:
olivový olej50 ml
jablečný ocet50 ml
cukr krupice3 lžičky
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Určitě znáte českou verzi řeckého salátu zvanou "šopák". My jej dnes posuneme k jeho základním kořenům.

Šopák - to jsou rajčata, okurka, paprika a balkán - klasika, kterou každý zná, a vcelku dobrá alternativa, která neurazí. Avšak s pomocí oliv, správným sýrem a dalšími ingrediencemi dotáhnete salát k naprosté dokonalosti a můžete se před hosty vytahovat, protože "řecký salát" zní přece jen líp, než šopský..

Co je skvělá věc, a docenila jsem ji až poslední dobou, je zálivka. Nepodceňujte u salátů její důležitost. Salát zalitý olejem a salát se zálivkou není totéž, takže když už jste se pustili do jednoduchého (dá li se to nazvat) vaření, tak si vyhrajte alespoň s ní.

Very easy. Zálivku promíchat (metličkou), zeleninku na salát nakrájet, osolit, potom salát pěkně vykoupat v zálivce A JE TO! A JE TO VÝBORNÝ!!

FETA je oproti balkánskému sýru chuťově smetanovější, ne tak štiplavá a kyselkavá jako balkán. Má jemnější strukturu a celkově je o moc lahodnější. Balkánský sýr se vyrábí z mléka kravského, oproti tomu FETA se vyrábí z ovčího nebo kozího mléka, případně se prodává jako směs obojího a je mooooc zdravá.


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Šárka Orságová

    zavřít okno