Pažitka
Název:

Red velvet cake


Red velvet cake


Ingredience:
Korpus:
hladká mouka500 g
máslo226 g
cukr krupice300 g
kakao30 g
vejce4 ks
vanilkový extrakt2 lžičky
kysané podmáslí480 ml
červená gelová barva1 lžička
vinný ocet3 lžičky
jedlá soda2 lžičky
sůl1 lžička
Krém:
mascarpone500 / 400 g
krémový sýr (philadelphia, buko, crem cheese, lučina...)500 / 400 g
smetana ke šlehání300 / 250 g
moučkový cukr200 / 150 g
vanilkový extrakt2 lžičky
Postup přípravy:

Kdo mě sleduje delší dobu, ví, že s tímhle dezertem jsem letos v únoru vyhrála výzvu odvážných pekařů časopisu Gurmet. Původní recept (a výzva) je od Blanky z webu Kublanka a pekla se pěkně na 4 pláty a do užší formy (takže dort je pak 2x vyšší). Já trénuju na svatbu mojí kamarádky a tak jsem udělala jednodušší verzi - do formy s průměrem 27 cm a jen dva pláty. Obě verze jsou krásně a chutné, záleží na vás, jak moc se vám s tím bude chtít piplat (každý plát se peče totiž zvlášť). Já jsem od původní verze ubrala razatně cukr v těstě (půl kila cukru je na můj vkus opravdu moc, ale chápu, že originál pochází z USA a tam jsou dezerty mnohem sladší než u nás) a trochu šlehačky v krému. A jelikož tenhle širší a nižší dort potřebuje méně krému (navíc v nahé verzi, kde nemá natřené boky), uvádím v receptu obě verze. 

A nakonec ještě upozorním, že dort obsahuje umělá barviva. Sice jen lžičku na celý dort, ale obsahuje. Takže pokud se někdo striktně vyhýbá umělým barivům ve stravě, může tuhle část vynechat (ale zároveń oželit červenou barvu, dort bude hnědý, ale ničemu to nevadí, na chuti to nepoznáte) a nebo si najde recept z červené řepy.

Postup na výrobu vypadá trochu složitě, ale ve skutečnosti na tom není nic těžkého, jen je to celé maličko zdlouhavé. Ale za ten výsledek to stojí.

Korpus:

Korpus pečeme tak, že připravíme každý plát těsta zvlášť. Potřebujete buď 1 formu velikosti 27 cm (na dort, který vidíte na fotkách) a nebo dvě formy s průměrem 20 cm (a pak budou pláty 4). V každém případě pečeme na dvě várky.

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Dno dortové formy (nebo forem) vyložíme pečícím papírem, zapneme do obruče a boky vymažeme máslem.

113 g změklého másla a 150 g cukru vyšleháme do hladké hmoty. Po jednom přidáme 2 vejce, která důkladně zapracujeme (stále šleháme). Nakonec přidáme lžičku vanilkového extraktu.

250 g mouky smícháme s 15 g kakaa a 1/2 lžičkou soli.

240 ml podmáslí smícháme s 1/2 lžičkou gelové barvy a důkladně rozmícháme.

Šlehač snížíme na střední otáčky a po částech přidáváme obarvené podmáslí a moučnou směs až vše spotřebujeme a vznikne vláčné tužší těsto.

Ve skleničcce smícháme 1,5 lžičky octa s 1 lžičkou jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou přidáme k těstu, rychle zamícháme a nalijeme do připravené dortové formy (případně rozdělíme rozvnoměrně do dvou menších forem).  Pečeme 25-30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá.

Korpus necháme na mřížce zchladnout asi 10 minut, pak odstraníme boky a dno a necháme ho zcela vychladnout.

Stejným způsobem upečeme druhý plát / druhé dva pláty.

Potom, co korpusy zcela vychladnou je po jednom zabalíme do folie a dáme do lednice vychladit minimálně na hodinu (raději přes noc). Bude se s nimi lépe pracovat.

Krém:

Množství na prvním místě je pro případ, že pečete užší dort se 4 patry, druhé množství je pro dort širší se 2 patry - na něj se spotřebuje méně krému.

Zchlazené mascarpone dáme do mísy s vychlazenou šlehačkou a cukrem. Spustíme šlehač na střední výkon a minutu vše promícháme. Pak pustíme vysoké otáčky a cca 3 minuty šleháme - krém zhoustne a zpevní. Poté zašleháme krémový sýr (po lžičkách) a nakonec vanilkový extrakt.

Skládání dortu:

Vychlazené korpusy vyjmeme z lednice a vybalíme z folie. Všechny na horní straně seřízenem, aby byly rovné (seřezáváme jen tu kupolku, která se udělala). Odříznuté těsto nevyhazujeme, ale odložíme stranou. Budeme ho potřebovat na zdobení.

První plát položíme na podnos nebo servírovací talíř, pomažeme asi 1 cm silnou vrstvou krému, položíme druhý plát a postup opakujeme do spotřebování plátů. Boky dortu můžeme potřít slabou vrstvou krému a nebo naopak stěrkou zahladit přebytečný krém, vznikne tak naked cake, kde jsou vidět patra krému i korpusu (já jsem to tak udělala).

Z odřezaného korpusu uděláme drobenku a posypeme horní část dortu.

Ze zbytku těsta a trochy krému vytvoříme mnutím kompaktní hmotu a z ní vytvoříme kuličky (cake-pops), kterými ozdobíme  dort po obvodu. Tahle část je moje vlastní invence, originální recept cake-pops neobsahuje.

Necháme přes noc vychladit a proležet.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno