Pažitka
Název:

Red velvet cupcakes s limetkovým krémem


Red velvet cupcakes s limetkovým krémem


Ingredience:
Cupcakes:
hladká mouka125 g
prášek do pečiva1/4 lžičky
sůl1/4 lžičky
kakao1 lžíce (10g)
podmáslí120 ml
červená potravinářská barva dle potřeby
máslo60 g
cukr krupice150 g
velké vejce1 ks
bílý vinný ocet1/2 lžičky
jedlá soda1/2 lžičky
Limetkový základ:
žloutek2 ks
krupicový cukr35 g
limetková šťáva40 ml
limetka - kůra z ní1 ks
máslo20 g
Limetkový krém:
mascarpone250 g
limetkový základ dle potřeby
cukr krupice50 g
smetana ke šlehání 35-40%200 g
Postup přípravy:

Red velvet cupcakes jsou velmi oblíbené, a to nejen díky své červené barvě. Těsto je krásně vláčné a nadýchané a dobře ladí se sýrovo-smetanovým krémem, který je pro ně typický. Protože mám ale ráda změnu, zkusila jsem tentokrát krém trochu jiný, limetkový. Limetka má proti citronu jemnější chuť, krém je krásně svěží, jen lehce nakyslý. Prostě jarní dezert na chuť i na pohled. 

Jak už jsem psala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché. Po upečení jim stačí jen pár minut na vychladnutí a už se můžou zdobit. Navíc máte rovnou připravené jednotlivé porce a nemusíte řešit, jestli náhodou někdo nedostal větší kousek.

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. 

V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao, nechte stranou. 

Do hrnku si odměřte podmáslí, přidejte červené barvivo a dobře promíchejte. 

V jiné míse vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým cukrem, pak přidejte vejce a šlehejte do světlé nadýchané pěny. 

Přidejte polovinu mouky s kakaem a ručním šlehačem na nízké otáčky zašlehejte, pak přilijte podmáslí a opět dobře zapracujte. Nakonec přidejte druhou polovinu moučné směsi a vše dobře prošlehejte. 

V malé misce nebo hrnku si smíchejte jedlou sodu a ocet, pozor vypění to, a pomocí stěrky rychle vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby. Možná se Vám bude zdát těsta málo, ale při pečení vyběhne. 

Pečte 18 - 20 minut, až jsou dortíky upečené. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku. 

Limetkový základ:

Všechny suroviny kromě másla dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Krém začne pomalu houstnout, jakmile je teplota 75-76 stupňů, stáhněte z vodní lázně a vmíchejte máslo. Přelijte přes jemné sítko a dejte vychladit do lednice. Doporučuji připravit den předem a chladit přes noc.

Limetkový krém: 

Mascarpone prošlehejte s cukrem a limetkovým základem do krémova. Přilijte smetanu a pokračujte ve šlehání až do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na cupcakes. 

Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila pražené mandlové plátky, čerstvé maliny, limetku a kousek bílé čokolády. 

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno