Pažitka
Název:

Red velvet muffiny z červené řepy s kousky čokolády


Red velvet muffiny z červené řepy s kousky čokolády


Ingredience:
Ingredience:
pečená nebo předvařená řepa350 - 370 g
hladká mouka (použila jsem půl na půl rýžovou a špaldovou celozrnnou)250 g
rozpuštěné máslo120 g
podmáslí130 ml
olej60 ml
vejce3 ks
prášek do pečiva1 lžička
jedlá soda1/2 lžičky
sladidlo (použila jsem 80g panely a 80g medu)160 g
kakao50 g
sůl špetka
vanilkový lusk1 ks
kvalitní 70% čokoláda nasekaná na kousky80 g
máslo na vymazání formy
Postup přípravy:

Celé to vzniklo tak, že jsem četa příspěvek jedné maminky, která se pochlubila, že její muž vyrobil muffiny, zatímco ona koupala dítě. Prý to trvalo zhruba 40 minut, kdy byla mimo kuchyni, a když se vrátila, tak tam nani čekalo sladké překvapení. No co na to číst. Za prvé jsem dostala chuť na muffiny a za druhé jsem měla potřebu změřit, jak dlouho takové muffiny budou trvat mně. (smích) Nevěřila jsem totiž, že 40 minut může stačit... a víte, jak to dopadlo? Nestačilo mi to.

Klobouk dolů onomu tatínkovi, jak za rychlost, tak za to, že vůbec věděl, jak se muffiny dělají. Když už jsem se rozhodla upéct muffiny, okamžitě jsem věděla, které to budou. Už dlouho jsem je plánovala a teď, když jsem shodou okolností byla obdarována červenou řepou, jsem se jala hledat odpovídající recept, ze kterého bych při jejich výrobě mohla vyjít. Můj zrak padl téměř ihned na recept od Kitchenette, který mě zaujal mimo jiné použitím kefíru. Náhoda tomu chtěla, že jsem zrovna měla všechny potřebné suroviny doma a mohla jsem rovnou začít, a tak vám teď přináším svoji malinko upravenou verzi.

Nejdříve si zapneme troubu na 180 stupňů a vymažeme formu na muffiny máslem. 

Poté si rozmixujeme řepu dohladka spolu s olejem a přidáme další tekuté suroviny, tedy podmáslí, vejce, máslo, a také semínka z vanilkového lusku a opět rozmixujeme na jednolitou hmotu. Do další mísy si smícháme sypké suroviny, tedy mouku (nebo mouky), kypřící prášek, sodu, sůl, sypké sladidlo (v mém případě panela) a kakao. Obě směsi smícháme dohromady a přidáme tekuté sladidlo (med) a kousky čokolády. Promícháme, aby vzniklo řídké těsto, a tím potom plníme připravené formy.

Pečeme asi 20 - 25 minut. Hotové muffiny poznáme tradičně zapíchnutím špejle. Když se na ni těsto nepřilepí, okamžitě vytahujeme z trouby. Necháme trochu vychladnout a můžeme opatrně vyklopit z formy.

Tyto muffiny jsou výborné jak teplé, kdy je čokoláda v nich ještě tekutá, tak vychlazené.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno